Το Poutine είναι ένα κλασικό καναδικό πιάτο που συνδυάζει τραγανές πατάτες, αλμυρή σάλτσα και τυρόπηγμα. Αυτή η εκδοχή αναδεικνύει την παραδοσιακή συνταγή ενσωματώνοντας τρυφερό κοτόπουλο και μια πλούσια σάλτσα τυριού τσένταρ, καθιστώντας τo ιδανικό φαγητό για ένα απολαυστικό γεύμα.
Συστατικά:
Για τις πατάτες:
- 2 μεγάλες πατάτες τηγανητές, κομμένες σε τηγανητές πατάτες
- 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- Αλάτι, για γεύση
Για το κοτόπουλο:
- 2 στήθη κοτόπουλου, ψημένα και τριμμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Για τη σάλτσα τσένταρ:
- 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι τριμμένο κοφτερό τυρί τσένταρ
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
Οδηγίες:
- Ετοιμάστε τις πατάτες:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 425°F (220°C).
- Ρίξτε τις κομμένες πατάτες σε φυτικό λάδι και απλώστε τις ομοιόμορφα σε ένα ταψί.
- Αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, αναποδογυρίζοντας μέχρι τη μέση, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Μαγειρέψτε το κοτόπουλο:
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Αλατοπιπερώνουμε τα στήθη κοτόπουλου, σκόρδο σε σκόνη και πάπρικα.
- Μαγειρέψτε για περίπου 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθεί. Μόλις κρυώσει, ψιλοκόψτε το κοτόπουλο χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια.
- Φτιάξτε τη σάλτσα τσένταρ:
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο.
- Χτυπάμε το αλεύρι για να δημιουργηθεί ένα ρου, μαγειρεύοντας για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Χτυπάμε σταδιακά το γάλα, φροντίζοντας να μην υπάρχουν σβώλοι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 3-5 λεπτά).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε το τριμμένο τυρί τσένταρ μέχρι να λιώσει και να γίνει κρέμα. Πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και καγιέν αν χρησιμοποιείτε.
- Συναρμολογήστε το Poutine:
- Σε ένα πιάτο ή μπολ, στρώστε τις τραγανές πατάτες, το τριμμένο κοτόπουλο και περιχύστε γενναιόδωρα τη σάλτσα τσένταρ από πάνω.
- Για μια επιπλέον πινελιά, μπορείτε να προσθέσετε τυρόπηγμα από πάνω και να τα αφήσετε να λιώσουν ελαφρώς.
- Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε την ανακουφιστική σπιτική πουτίνι κοτόπουλου!
Αυτό το πιάτο είναι τέλειο για όλες τις ημέρες ή κάθε φορά που λαχταράτε ένα πλούσιο γεύμα. Καλή σας όρεξη!!!