Διατροφή

Κοτόπουλο πατάτες: Poutine με κοτόπουλο και σάλτσα τσένταρ

Κοτόπουλο πατάτες: Poutine με κοτόπουλο και σάλτσα τσένταρ
Το Poutine είναι ένα κλασικό καναδικό πιάτο που συνδυάζει τραγανές πατάτες, αλμυρή σάλτσα και τυρόπηγμα. Αυτή η εκδοχή αναδεικνύει την παραδοσιακή συνταγή ενσωματώνοντας τρυφερό κοτόπουλο και μια πλούσια σάλτσα τυριού τσένταρ, καθιστώντας την ιδανική για ένα απολαυστικό γεύμα.

Το Poutine είναι ένα κλασικό καναδικό πιάτο που συνδυάζει τραγανές πατάτες, αλμυρή σάλτσα και τυρόπηγμα. Αυτή η εκδοχή αναδεικνύει την παραδοσιακή συνταγή ενσωματώνοντας τρυφερό κοτόπουλο και μια πλούσια σάλτσα τυριού τσένταρ, καθιστώντας τo ιδανικό φαγητό για ένα απολαυστικό γεύμα.

Συστατικά:

Για τις πατάτες:

  • 2 μεγάλες πατάτες τηγανητές, κομμένες σε τηγανητές πατάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
  • Αλάτι, για γεύση

Για το κοτόπουλο:

  • 2 στήθη κοτόπουλου, ψημένα και τριμμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

Για τη σάλτσα τσένταρ:

  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κοφτερό τυρί τσένταρ
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  1. Ετοιμάστε τις πατάτες:
    • Προθερμάνετε το φούρνο στους 425°F (220°C).
    • Ρίξτε τις κομμένες πατάτες σε φυτικό λάδι και απλώστε τις ομοιόμορφα σε ένα ταψί.
    • Αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, αναποδογυρίζοντας μέχρι τη μέση, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
  2. Μαγειρέψτε το κοτόπουλο:
    • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
    • Αλατοπιπερώνουμε τα στήθη κοτόπουλου, σκόρδο σε σκόνη και πάπρικα.
    • Μαγειρέψτε για περίπου 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθεί. Μόλις κρυώσει, ψιλοκόψτε το κοτόπουλο χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια.
  3. Φτιάξτε τη σάλτσα τσένταρ:
    • Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο.
    • Χτυπάμε το αλεύρι για να δημιουργηθεί ένα ρου, μαγειρεύοντας για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
    • Χτυπάμε σταδιακά το γάλα, φροντίζοντας να μην υπάρχουν σβώλοι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 3-5 λεπτά).
    • Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε το τριμμένο τυρί τσένταρ μέχρι να λιώσει και να γίνει κρέμα. Πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και καγιέν αν χρησιμοποιείτε.
  4. Συναρμολογήστε το Poutine:
    • Σε ένα πιάτο ή μπολ, στρώστε τις τραγανές πατάτες, το τριμμένο κοτόπουλο και περιχύστε γενναιόδωρα τη σάλτσα τσένταρ από πάνω.
    • Για μια επιπλέον πινελιά, μπορείτε να προσθέσετε τυρόπηγμα από πάνω και να τα αφήσετε να λιώσουν ελαφρώς.
    • Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε την ανακουφιστική σπιτική πουτίνι κοτόπουλου!

Αυτό το πιάτο είναι τέλειο για όλες τις  ημέρες ή κάθε φορά που λαχταράτε ένα πλούσιο γεύμα. Καλή σας όρεξη!!!