Διατροφή

Κονσερβοποίηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν διατηρήσετε φρούτα και λαχανικά για καιρό;

Κονσερβοποίηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν διατηρήσετε φρούτα και λαχανικά για καιρό;
Κονσερβοποίηση: Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με κονσερβοποίηση υπό πίεση.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Υπάρχουν τρεις εγκεκριμένες μέθοδοι για οικιακή κονσερβοποίηση: λουτρό ζεστού νερού, ατμός και κονσερβοποίηση υπό πίεση. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ μπορούν να υποστούν επεξεργασία με λουτρό ζεστού νερού ή κονσερβοποίηση με ατμό. Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με κονσερβοποίηση υπό πίεση.


Τα περισσότερα φρούτα μπορούν να θεωρηθούν υψηλά σε οξύ για σκοπούς κονσερβοποίησης. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό, ωστόσο. Τα κίτρινα ροδάκινα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ και μπορούν να κονσερβοποιηθούν σε λουτρό ζεστού νερού. Τα λευκά ροδάκινα, που είναι πιο ήπια στη γεύση, δεν είναι αρκετά όξινα για να κονσερβοποιηθούν με ασφάλεια σε λουτρό ζεστού νερού. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τα ροδάκινα ξεφλουδίζοντας, κόβοντας σε φέτες, ανακατεύοντας με φρέσκο φρούτο, σφράγιση σε κενό και κατάψυξη. Αυτό διατηρεί την υφή του φρούτου, που το καθιστά κατάλληλο για πίτες, πατατάκια και άλλες χρήσεις όπου δεν θέλετε τα φρούτα σας να είναι χυλώδη.

Οι ντομάτες είναι τεχνικά φρούτο, αλλά δεν είναι αρκετά όξινες ώστε να θεωρούνται ασφαλείς για κονσερβοποίηση σε υδατόλουτρο, εκτός εάν προστεθεί κάποια μορφή οξέος. Οι πιο πρόσφατα αναπτυγμένες και δοκιμασμένες συνταγές θα απαιτούν την προσθήκη οξέος (ξίδι, χυμός λεμονιού ή κιτρικό οξύ). Οι συνταγές από παλαιότερα βιβλία κονσερβοποίησης που δεν απαιτούν την προσθήκη οξέος δεν θεωρούνται πλέον ασφαλείς.

Εάν έχετε μεγάλη σοδειά ντομάτας και θέλετε να τη διατηρήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε μια συνταγή σάλτσας. Κατά την κονσερβοποίηση, χρησιμοποιήστε μόνο δοκιμασμένες συνταγές και ακολουθήστε τις ακριβώς για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές προϊόν. Υπάρχουν πολλές φοβερές συμβουλές στο Διαδίκτυο, αλλά όταν πρόκειται για τη συντήρηση των τροφίμων, αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι εντελώς επικίνδυνες. Είναι ωραίο να δίνεις στους φίλους και την οικογένειά σου κάτι μοναδικό και σπιτικό, αλλά αν τους κάνεις τροφική δηλητηρίαση, το δώρο σου μπορεί να θυμάται με λιγότερη αγάπη από ό,τι περιμένατε.

Η κονσερβοποίηση με «ανοιχτό βραστήρα» είναι μια μη ασφαλής πρακτική που εμφανίζεται συχνά στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση του ζεστού προϊόντος σε ένα ζεστό βάζο, το βίδωμα του καπακιού και την αναστροφή του βάζου για να σφραγιστεί. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί το περιεχόμενο του βάζου δεν έχει αποστειρωθεί πλήρως κατά την επεξεργασία. Αν και το βάζο μπορεί να σφραγίσει, το περιεχόμενο μπορεί να περιέχει αρκετά βακτήρια για να προκαλέσει αλλοίωση.