Διατροφή

Kombucha: Πώς να φτιάξετε Kombucha και ποια τα οφέλη της;

Kombucha: Πώς να φτιάξετε Kombucha και ποια τα οφέλη της;
Kombucha: Tο τσάι Kombucha βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση σοβαρών παθήσεων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως τον καρκίνο.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το τσάι Kombucha είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται με τσάι, ζάχαρη, βακτήρια και μαγιά. Αν και μερικές φορές αναφέρεται ως τσάι από μανιτάρια κομπούτσα, η κομπούτσα δεν είναι μανιτάρι, είναι μια αποικία βακτηρίων και μαγιάς.


Τσάι Kombucha

Το τσάι Kombucha παρασκευάζεται προσθέτοντας ζάχαρη και τσάι και αφήνοντας το μείγμα να ζυμωθεί. Το υγρό που προκύπτει περιέχει ξύδι, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μια σειρά από άλλες χημικές ενώσεις. Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι το τσάι Kombucha βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση σοβαρών παθήσεων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως τον καρκίνο. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη. Περιορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το τσάι kombucha μπορεί να προσφέρει οφέλη παρόμοια με τα προβιοτικά συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και της πρόληψης της δυσκοιλιότητας. Προς το παρόν, ωστόσο, οι έγκυρες ιατρικές μελέτες για τον ρόλο του τσαγιού Kombucha στην ανθρώπινη υγεία είναι πολύ περιορισμένες και υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, λοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις σε όσους πίνουν τσάι κομπούχα. Το τσάι Kombucha παρασκευάζεται συχνά σε σπίτια κάτω από μη στείρες συνθήκες, καθιστώντας πιθανή τη μόλυνση. Όταν χρησιμοποιούνται ακατάλληλα κεραμικά δοχεία για την παρασκευή ζυθοποιίας, έχει συμβεί δηλητηρίαση από μόλυβδο, τα οξέα του τσαγιού μπορούν να εκπλύνουν μόλυβδο από το κεραμικό γλάσο.

Εξοπλισμός για την κατασκευή Kombucha

  • Κατσαρόλα (τουλάχιστον 8 λίτρων ή μεγαλύτερο): Είναι για την παρασκευή της βάσης γλυκού τσαγιού.
  • Γυάλινο βάζο 1 γαλονιού: Θα το χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή της κομπούτσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο βάζα των 64 oz, αλλά σημειώστε ότι θα χρειαστείτε ένα scoby (συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς) για κάθε βάζο.
  • Λεπτά υφασμένα πανιά πιάτων με σάκο από αλεύρι: Χρησιμοποιείται διπλή στρώση πετσετών πιάτων για να καλύψει το βάζο, επιτρέποντας τη ροή του αέρα μέσα αλλά κρατώντας τα σφάλματα και τη βρωμιά έξω. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σφιχτά πλεγμένες πετσέτες τσαγιού, χαρτοπετσέτες ή άλλα πανιά που δεν αφήνουν χνούδι.
  • Γυάλινα μπουκάλια ή μια ποικιλία από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια σόδας: Αυτό είναι για την εμφιάλωση της κομπούτσα σας! Είτε τα καφέ είτε τα διαφανή γυάλινα μπουκάλια είναι μια χαρά. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μπουκάλια που προορίζονται για την παρασκευή και τη συγκράτηση ανθρακούχων ποτών. Αυτά που προορίζονται απλώς να συγκρατούν νερό δεν έχουν αρκετά ισχυρό πώμα για να επιτρέψουν στην κομπούτσα να ανθρακωθεί σωστά.
  • Μικρό πλαστικό χωνί: Θα το χρησιμοποιήσετε για να μεταφέρετε την κομπούτσα σε μπουκάλια.

Πώς να φτιάξετε Kombucha

Το να φτιάξετε τη δική σας κομπούτσα είναι στην πραγματικότητα μια εκπληκτικά εύκολη και απλή διαδικασία. Αρχικά, φτιάξτε ένα δυνατό, γλυκό τσάι και αφήστε το να κρυώσει. Το μεταφέρετε σε ένα βάζο και βάλτε το scoby μέσα στο υγρό. Συνήθως επιπλέει, αλλά μπορεί επίσης να βυθιστεί στο κάτω μέρος, να επιπλέει στο πλάι ή να μετακινηθεί πάνω-κάτω κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

Καλύψτε το βάζο με μια διπλή στρώση από λεπτές υφαντές πετσέτες πιάτων που στερεώνονται με ένα λαστιχάκι. Αυτό επιτρέπει στον αέρα να ρέει μέσα στο βάζο και εμποδίζει τη βρωμιά να το κολλήσει. Τοποθετήστε το βάζο κάπου μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, όπου δεν θα κουνιέται πολύ και όπου η θερμοκρασία είναι περίπου 70°F – 75°F κατά μέσο όρο. Η κομπούτσα ζυμώνει πιο γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες ή πιο αργά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αφήστε τη κομπούτσα να ζυμωθεί για μία έως τρεις εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μαγιά και τα βακτήρια στο scoby θα αρχίσουν να καταναλώνουν τη ζάχαρη στο γλυκό τσάι και η κομπούτσα θα γίνει σταδιακά πιο ξινή και πικάντικη. Ξεκινήστε να το δοκιμάζετε μετά από μια εβδομάδα. Απλά ρίξτε λίγο από το βάζο σε ένα ποτήρι. Μόλις η κομπούσα σας πάρει γεύση, είναι έτοιμη για εμφιάλωση.