Διατροφή

Kombucha: Η Kombucha διατηρεί τον διαβήτη σε σταθερά επίπεδα

Kombucha: Η Kombucha διατηρεί τον διαβήτη σε σταθερά επίπεδα
Kombucha: Η kombucha παράγεται με τη ζύμωση συγκεκριμένων στελεχών βακτηρίων, μαγιάς και ζάχαρης με μαύρο ή πράσινο τσάι, με αποτέλεσμα την παραγωγή οξικού οξέος.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η kombucha, ένα δημοφιλές τσάι που έχει υποστεί ζύμωση που πιστεύεται ότι προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, μπορεί να έχει πιθανές θετικές επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μικρής κλίμακας μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον, D.C. Ζυμώθηκε με βακτήρια και ζυμομύκητες, η kombucha έχει μακρά ιστορία κατανάλωσης στην Κίνα, που χρονολογείται από το 200 π.Χ., και έχει κερδίσει δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1990.


kombucha και διαβήτης

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 συμμετέχοντες που κατανάλωναν 8 ουγγιές kombucha ή ένα εικονικό φάρμακο παρόμοιας γεύσης καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες. Μετά από ένα διάλειμμα δύο μηνών, κατά το οποίο οι βιολογικές επιδράσεις των ροφημάτων «ξεπλύθηκαν», τα ποτά ανταλλάχθηκαν μεταξύ των ομάδων για άλλες τέσσερις εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες που έπιναν kombucha παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας μετά τις τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με την έναρξη της μελέτης, ενώ όσοι κατανάλωναν εικονικό φάρμακο είδαν μικρότερη και στατιστικά ασήμαντη πτώση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει τα οφέλη της kombucha σε εργαστηριακά και ζωικά περιβάλλοντα, αυτή η έρευνα πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που διερεύνησε τις επιπτώσεις της σε άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, το μικρό μέγεθος του δείγματος και το περιορισμένο εύρος της μελέτης απαιτούν περαιτέρω έρευνα για την εξαγωγή πιο συγκεκριμένων συμπερασμάτων.

Η Δρ Rifka Schulman-Rosenbaum, διευθύντρια ενδονοσοκομειακής διαβήτη στο Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Άιλαντ και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Zucker στο Hofstra/Northwell στη Νέα Υόρκη, συνιστά προσοχή κατά την ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων. Ενώ η μελέτη έδειξε μια ήπια μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μεταξύ των καταναλωτών kombucha σε σύγκριση με αυτούς που καταναλώνουν εικονικό φάρμακο, υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο αυστηρά επιστημονικά στοιχεία για να τεκμηριωθούν τα υποτιθέμενα οφέλη της kombucha για την υγεία.

Η Schulman-Rosenbaum υπογραμμίζει τη σημασία της εστίασης στη συνολική υγεία και ευεξία, παροτρύνοντας τα άτομα με διαβήτη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση σχετικά με τις τακτικές επισκέψεις σε γιατρό, την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη συμμόρφωση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τη διαβούλευση με επαγγελματίες υγείας για ολοκληρωμένη Φροντίδα.

Η kombucha παράγεται με τη ζύμωση συγκεκριμένων στελεχών βακτηρίων, μαγιάς και ζάχαρης με μαύρο ή πράσινο τσάι, με αποτέλεσμα την παραγωγή οξικού οξέος. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, σχηματίζεται ένα φιλμ που ονομάζεται SCOBY, το οποίο ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει προβιοτικά οφέλη. Ενώ οι λάτρεις της kombucha ισχυρίζονται τις πιθανές θετικές της επιπτώσεις σε διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και ο καρκίνος, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι σε μεγάλο βαθμό ανέκδοτοι και λείπουν επιστημονικά στοιχεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, δεν έλαβε εξωτερική χρηματοδότηση και χρησιμοποίησε μία μάρκα kombucha από την Brindle Boxer Kombucha. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κύρια βακτήρια και οι ζύμες στο ποτό είναι εξαιρετικά αναπαραγώγιμα και πιθανόν να έχουν παρόμοια λειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών εμπορικών σημάτων. Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της μελέτης ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω έρευνα από ιδρύματα όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για την καλύτερη κατανόηση των πιθανών οφελών της kombucha, ειδικά σε μεγαλύτερο πληθυσμό. Μέχρι τότε, η διατήρηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την υγεία και η συνεργασία με επαγγελματίες ιατρούς παραμένει ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2.