Η Κολομβία, ένα έθνος πλούσιο σε παράκτια ομορφιά και ποικίλες γαστρονομικές παραδόσεις, ένα από τα ξεχωριστά πιάτα με ψάρια είναι το «Mojarra Frita», ή τηγανητό τιλάπια. Αυτό το εμβληματικό πιάτο προβάλλει τις ζωντανές γεύσεις της χώρας και την αφθονία των φρέσκων θαλασσινών που διατίθενται κατά μήκος των ακτών και των ποταμών της.
Για να προετοιμάσετε το Mojarra Frita, ξεκινήστε με φρέσκια τιλάπια, ένα ήπιο και τρυφερό ψάρι που βραβεύεται για τη λεπτή γεύση και την λεπτή υφή του. Το ψάρι συνήθως καθαρίζεται και ξεφλουδίζεται, αφήνοντας το δέρμα άθικτο για να γίνει όμορφα τραγανό κατά το τηγάνισμα.
Στη συνέχεια, η τιλάπια μαρινάρεται σε ένα ζωηρό μείγμα από σκόρδο, χυμό λάιμ, κύμινο και αλάτι, εμποτίζοντας το με μια έκρηξη γεύσης και ενισχύοντας τη φυσική του γεύση. Αυτή η μαρινάδα όχι μόνο προσθέτει βάθος στο ψάρι, αλλά βοηθά επίσης να μαλακώσει και να το καρυκεύσει τέλεια.
Στη συνέχεια, η μαριναρισμένη τιλάπια επικαλύπτεται με ένα ελαφρύ ξεσκόνισμα από καρυκευμένο αλεύρι ή καλαμποκάλευρο, δημιουργώντας ένα τραγανό εξωτερικό όταν τηγανίζεται σε χρυσαφί τελειότητα. Το ψάρι χαμηλώνεται απαλά σε καυτό λάδι και μαγειρεύεται μέχρι η φλούδα να γίνει ακαταμάχητα τραγανή και η σάρκα να είναι τρυφερή και λεπιοειδής.
Το Mojarra Frita σερβίρεται συχνά μαζί με ένα μείγμα παραδοσιακών κολομβιανών συνοδευτικών, όπως ρύζι καρύδας, πατακόν (τηγανητά πράσινα πλατάνια) και ensalada de aguacate (σαλάτα αβοκάντο). Αυτά τα συνοδευτικά συμπληρώνουν όμορφα τα τηγανητά ψάρια, προσφέροντας μια ισορροπία υφών και γεύσεων που απολαμβάνουν τον ουρανίσκο.
Το πιάτο είναι συνήθως γαρνιρισμένο με φρέσκο κόλιανδρο, φέτες λάιμ και ένα ψιλόβροχο αψιά salsa criolla, μια σάλτσα κολομβιανού στιλ με ντομάτες, κρεμμύδια και χυμό λάιμ. Τα ζωηρά χρώματα και οι τολμηρές γεύσεις της Mojarra Frita αντανακλούν το πνεύμα της κολομβιανής κουζίνας, γιορτάζοντας την ποικιλόμορφη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας και τον έρωτά της με φρέσκα θαλασσινά.
Είτε το απολαμβάνετε δίπλα στη θάλασσα είτε στην καρδιά των πολυσύχναστων πόλεων, το Mojarra Frita είναι ένα αγαπημένο πιάτο που αιχμαλωτίζει την ουσία της κολομβιανής γαστρονομίας, προσφέροντας μια νόστιμη γεύση από τις παράκτιες γεύσεις και τις γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας.