Οι παραδοσιακές κυπριακές συνταγές περιλαμβάνουν σουβλάκια, σεφταλιά, αφέλια, τηγανητό χαλούμι, ελιές, πίττα, κολοκάσι, αρνί, αγκινάρες, ρεβίθια και κουνέλι στιφάδο. Το πιπέρι, ο μαϊντανός, η ρόκα, το σέλινο, το φρέσκο κόλιανδρο, το θυμάρι και η ρίγανη είναι μερικά από τα πιο γνωστά μπαχαρικά και βότανα που χρησιμοποιούνται στις κυπριακές συνταγές. Παραδοσιακά, τα κύρια μαγειρικά αρώματα του νησιού ήταν το κύμινο και οι σπόροι κόλιανδρου. Στην κυπριακή κουζίνα, η μέντα είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βότανο. Τα πιο δημοφιλή κρέατα είναι το χοιρινό και το κοτόπουλο. Φυσικά, οι ντομάτες και τα αγγούρια συνηθίζονται αλλά και η κατανάλωση πολλών εποχιακών φρέσκων προϊόντων. Μία όμως από τις πιο χαρακτηριστικές και παραδοσιακές συνταγές της Κύπρου είναι σίγουρα οι γεμιστοί κολοκυθανθοί με την υπέροχη γεύση τους.
Η παρασκευή τους είναι πολύ εύκολη και τα συστατικά που θα χρειαστούν βρίσκονται σχεδόν πάντα σε κάθε κουζίνα. ο χρόνος που θα χρειαστεί για να το φτιάξετε είναι γύρω στα 30 λεπτά και οι μερίδες που βγαίνουν βασισμένες στην συνταγή που υπάρχει παρακάτω, είναι γύρω στους 60 κολοκυθανθούς. τα συστατικά είναι:
- 60 λουλούδια κολοκυθιού
- 2 φλιτζάνια ρύζι
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 5 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος 2 κουταλιές της
- σούπας ψιλοκομμένος βασιλικός
- 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
- 1,5 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη
- 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι
- 1,5 κ.γ. νερό αλάτι για γεύση , κανέλα 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ανά κατσαρόλα για επικάλυψη
1. Τοποθετήστε τα λουλούδια σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και αφαιρέστε τα κοτσάνια.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύστε το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τον βασιλικό, την ντομάτα, τα ντοματάκια, το κουκουνάρι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και την κανέλα.
3. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε κάθε λουλούδι με λίγο μείγμα και διπλώνουμε πάνω από τις άκρες των πετάλων.
4. Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.
5. Τοποθετήστε τα λουλούδια σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε κυκλικό σχέδιο, δίπλα δίπλα. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε δύο κατσαρόλες, ώστε να υπάρχει μόνο ένα επίπεδο λουλουδιών. Εάν στοιβάζετε τα λουλούδια το ένα πάνω στο άλλο, το ρύζι μπορεί να είναι άψητο και υπερβολικά ψημένο. Εάν ανησυχείτε, απλά κόψτε τη συνταγή στη μέση.
6. Ρίχνουμε 1,5 φλιτζάνι νερό σε κάθε κατσαρόλα, ώστε το νερό να φτάσει περίπου στο μισό ύψος των κολοκυθανθών.
7. Τοποθετήστε ένα μεγάλο πιάτο που να καλύπτει τους ανθούς από πάνω. Τοποθετήστε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά, μαγειρέψτε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά.
Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την γεύση των γεμιστών κολοκυθιών, τότε δεν ξέρετε τι χάνετε. Αυτές οι μικρές μπουκιές είναι εκπληκτικά νόστιμες και τόσο πολύ εύκολο να γίνουν. Μπορούν να σερβιριστούν ως ορεκτικό ή ως κυρίως πιάτο. Μπορείτε επίσης να τα φτιάξετε εάν λαχταράτε λίγο κυπριακό φαγητό και δεν μένετε στην Κύπρο.