Η κολοκύθα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό που οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν σε διάφορες μορφές. Τα φύλλα, οι σπόροι και το δέρμα της είναι βρώσιμα και περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και φυλλικό οξύ. Αυτό το λαχανικό έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι αντιφλεγμονώδης, προάγει την υγεία του προστάτη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Αυτό το άρθρο συζητά πώς η κολοκύθα επηρεάζει το πεπτικό σύστημα και αν μπορεί να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.
Η κολοκύθα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έναν τύπο μη αφομοιώσιμου υδατάνθρακα που βρίσκεται στα τρόφιμα. Η κολοκύθα περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη:
- Διαλυτές ίνες: Είναι διαλυτές στο νερό και τα γαστρεντερικά υγρά και διαλύονται σε μια ουσία που μοιάζει με γέλη στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να χορτάσει. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης – επίσης γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη – και να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Αδιάλυτες φυτικές ίνες: Είναι αδιάλυτες στο νερό και δεν διαλύονται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Προσθέτει όγκο στα κόπρανα και τραβάει το νερό στην πεπτική οδό, βοηθώντας την τροφή να περάσει γρήγορα από τα έντερα. Αυτό το είδος φυτικών ινών μπορεί να είναι ευεργετικό για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.
Ενώ οι περισσότερες μελέτες για την κολοκύθα επικεντρώνονται στο θρεπτικό της περιεχόμενο, ορισμένες περιλαμβάνουν πληροφορίες για το πώς μπορεί να επηρεάσει την πέψη και τις κινήσεις του εντέρου. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαιτητικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας και της κινητικότητας του εντέρου.
Δεδομένου ότι η κολοκύθα περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των κοπράνων, αποτρέποντας και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα. Οι ίνες της κολοκύθας είναι επίσης πρεβιοτικά που βοηθούν την ανάπτυξη και την ισορροπία της τυπικής μικροχλωρίδας του εντέρου. Μια ανισορροπία των μικροοργανισμών στο έντερο μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019.
Φρέσκια κολοκύθα
Η φρέσκια κολοκύθα περιέχει λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, είναι χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Μια φρέσκια κολοκύθα διατηρεί όλη τη θρεπτική της αξία – συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών – και είναι ευεργετική για την υγεία του εντέρου.
Κολοκύθα σε κονσέρβα
Η κονσέρβα κολοκύθας είναι βολική για την προετοιμασία φαγητών όπως σούπες ή επιδόρπια κολοκύθας όλο το χρόνο. Η κονσερβοποιημένη κολοκύθα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα, καθώς περιέχει επίσης αρκετές φυτικές ίνες και χαμηλή ποσότητα νατρίου. Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες, 1 φλιτζάνι κονσέρβας κολοκύθας περιέχει περίπου 7,1 γραμμάρια (g) διαιτητικών ινών.
Ωστόσο, πριν αγοράσετε κολοκύθες σε κονσέρβα, καλό είναι να ελέγξετε τις ετικέτες των συστατικών τους. Για παράδειγμα, η φρέσκια, κονσερβοποιημένη κολοκύθα σε σύγκριση με ένα μείγμα κολοκυθόπιτας μπορεί να περιέχει ποικίλες ποσότητες κολοκύθας και νατρίου. Ενώ το σώμα χρειάζεται νάτριο για να διατηρήσει μια τακτική ισορροπία υγρών, με την πάροδο του χρόνου, μια υψηλή ποσότητα νατρίου μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και γαστρεντερικές παθήσεις.
Σπόροι κολοκύθας
Με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ο σπόρος κολοκύθας είναι σημαντικό μέρος του φυτού κολοκύθας και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Μια μελέτη του 2022 σχετικά με τον χαρακτηρισμό και την εφαρμογή τροφίμων διαφορετικών μερών κολοκύθας αποκάλυψε ότι η σκόνη σπόρων κολοκύθας θα μπορούσε να αντικαταστήσει το λευκό αλεύρι για να αυξήσει τη θρεπτική ποιότητα και την περιεκτικότητα σε ίνες των μπισκότων. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη, λίπος και φυτικές ίνες από τη σάρκα και τη φλούδα της κολοκύθας.