Υλικά:
Για τη βάση:
- 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive ή πτι μπερ
- 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση:
- 400 γρ. κολοκύθα (ψιλοκομμένη και ψημένη)
- 500 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 150 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο (προαιρετικά)
- 200 γρ. φυτική κρέμα (ή κρέμα γάλακτος)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία της βάσης:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στα θρυμματισμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα με υφή σαν υγρή άμμο.
- Απλώνουμε το μείγμα σε μια αποσπώμενη φόρμα (διάμετρος 20-23 εκ.) και το στρώνουμε καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Ψήνουμε για 10 λεπτά και μετά το αφήνουμε να κρυώσει.
- Προετοιμασία της γέμισης:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει κρεμώδες.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Έπειτα, προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, το εκχύλισμα βανίλιας, την ψημένη κολοκύθα και τα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο), ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Τέλος, προσθέτουμε την φυτική κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση που έχουμε ήδη ετοιμάσει και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στο φούρνο για 50-60 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί και η επιφάνεια να είναι ελαφρώς χρυσή. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ιδανικά όλη τη νύχτα.
- Σερβίρισμα:
- Αφού έχει κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε το cheesecake και το σερβίρουμε με λίγη κρέμα γάλακτος ή καραμέλα.
Απολαύστε το cheesecake κολοκύθα σας, ένα γλυκό που συνδυάζει τη γλυκύτητα της κολοκύθας με την κρεμώδη υφή του τυριού! Καλή σας απόλαυση!