Διατροφή

Κόκκινες Φακές: Η καλύτερη συνταγή για να φτιάξετε με κόκκινες φακές

Κόκκινες Φακές: Η καλύτερη συνταγή για να φτιάξετε με κόκκινες φακές
Κόκκινες Φακές: Οι κόκκινες φακές είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία από νόστιμα πιάτα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι κόκκινες φακές είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία από νόστιμα πιάτα. Μία από τις καλύτερες συνταγές για να αναδείξουν τη γεύση και τα οφέλη για την υγεία τους είναι η σούπα με κόκκινες φακές. Αυτή η χορταστική και γευστική σούπα δεν είναι μόνο εύκολη στην παρασκευή της, αλλά και γεμάτη με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά.

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι κόκκινες φακές, ξεπλυμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους
  • 1 κονσέρβα (14,5 ουγκιές) ντομάτες σε κύβους
  • 6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)

Οδηγίες:

Ετοιμάστε τα λαχανικά: Ξεκινήστε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλινο. Σοτάρουμε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.

Προσθέστε μπαχαρικά: Ανακατέψτε το αλεσμένο κύμινο, τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά, την καπνιστή πάπρικα και τη σκόνη τσίλι (αν χρησιμοποιείτε). Μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό για να φρυγανίσετε τα μπαχαρικά και να ενισχύσετε τις γεύσεις τους.

Ενσωματώνουμε φακές και ντομάτες: Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις ξεπλυμένες κόκκινες φακές και τις ντομάτες κομμένες σε κύβους. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.

Σιγοβράζουμε τη σούπα: Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να σπάσουν οι φακές, δημιουργώντας μια παχιά και κρεμώδη υφή.

Αλατοπιπερώνετε και τελειώνετε τη σούπα με αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού. Προσαρμόστε το καρύκευμα στη γεύση. Εάν προτιμάτε μια πιο απαλή υφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ εμβάπτισης για να αναμίξετε τη σούπα στην επιθυμητή υφή.

Σερβίρετε: Ρίξτε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρετε με φρέσκο ​​ψιλοκομμένο κόλιαντρο ή μαϊντανό. Σερβίρετε με ζεστό ψωμί με κρούστα ή πάνω από ένα κρεβάτι με ρύζι για ένα πιο ουσιαστικό γεύμα.

Αυτή η σούπα με κόκκινες φακές είναι ιδανική για ένα ανακουφιστικό δείπνο το βράδυ ή ένα χορταστικό γεύμα. Οι πλούσιες και ζεστές γεύσεις του το κάνουν αγαπημένο στις συνταγές φακής και τα θρεπτικά του οφέλη διασφαλίζουν ότι απολαμβάνετε ένα υγιεινό γεύμα.