Διατροφή

Κλιματική δίαιτα: Ζώντας πιο βιώσιμα με την κλιματική δίαιτα

Κλιματική δίαιτα: Ζώντας πιο βιώσιμα με την κλιματική δίαιτα
Κλιματική δίαιτα: Σίγουρα, το βάρος της κλιματικής καταστροφής δεν πέφτει μόνο στους ώμους του μέσου ανθρώπου. Ωστόσο, οι ενέργειες των ατόμων μπορούν συλλογικά να κάνουν μια ουσιαστική διαφορά και πολλοί άνθρωποι θέλουν να ζήσουν πιο βιώσιμα και ευσυνείδητα. Μπείτε στην κλιματική δίαιτα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Σίγουρα, το βάρος της κλιματικής καταστροφής δεν πέφτει μόνο στους ώμους του μέσου ανθρώπου. Ωστόσο, οι ενέργειες των ατόμων μπορούν συλλογικά να κάνουν μια ουσιαστική διαφορά και πολλοί άνθρωποι θέλουν να ζήσουν πιο βιώσιμα και ευσυνείδητα. Μπείτε στην κλιματική δίαιτα. Ο όρος μπήκε στο δημοφιλές λεξικό στα μέσα της δεκαετίας του 2010 και αναφερόταν σε μια δίαιτα που επικεντρώνεται στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και γενικά στην ελαχιστοποίηση των οικολογικών επιπτώσεων. Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες, αυτή δεν έχει να κάνει με τη μείωση των θερμίδων αλλά μάλλον το αποτύπωμα άνθρακα.

Μια δίαιτα φιλική προς τον πλανήτη και φιλική προς τους ανθρώπους

«Η κλιματική δίαιτα είναι βασικά μια υγιεινή, φυτική διατροφή που είναι φιλική προς τους πλανήτες και τους ανθρώπους», δήλωσε η Lafina Diamandis, M.Sc. , γενικός ιατρός και lifestyle γιατρός με έδρα το Λονδίνο. “Το νόημα της ακολούθησης μιας κλιματικής δίαιτας είναι να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, η οποία με τη σειρά της προστατεύει τη βιοποικιλότητα και πάνω από 1 εκατομμύριο είδη που απειλούνται επί του παρόντος. Μόνο τα τρόφιμα ευθύνονται για το 24 τοις εκατό των εκπομπών, που είναι περισσότερα από τις μεταφορές. και τα ζώα ευθύνονται για το 50 τοις εκατό αυτών των εκπομπών».

«Όταν σκέφτεστε μια δυτική δίαιτα, τι σας έρχεται στο μυαλό;» ρώτησε η Francesca Johnson, υπεύθυνη βιωσιμότητας στην Treepoints, μια επιχείρηση που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικεντρώνεται σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. “Μπέργκερ, χοτ ντογκ, πίτσα και παγωτό; Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει γιατί η δυτική διατροφή δεν έχει μόνο καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας αλλά και για το περιβάλλον. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά αποτελούν την πλειοψηφία των ειδών Westerner’s πιάτο, και είναι αυτά τα δύο προϊόντα που έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη». Κόβοντας το κρέας και τα γαλακτοκομικά για ένα μήνα, ο μέσος άνθρωπος θα μπορούσε να εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 124.900 λίτρα νερού, 84 τετραγωνικά μέτρα δάσους και 273 κιλά εκπομπών CO2, είπε ο Τζόνσον. Ωστόσο, παρόλο που ο κλιματολογισμός ενθαρρύνει μια προσέγγιση με επίκεντρο τα φυτά, διαφέρει από τη βίγκαν και τη χορτοφαγική διατροφή στο ότι δεν αποκλείει εντελώς το κρέας. «Τα τρόφιμα από μόνα τους ευθύνονται για το 24 τοις εκατό των εκπομπών, που είναι περισσότερα από τις μεταφορές, και τα ζώα ευθύνονται για το 50 τοις εκατό αυτών των εκπομπών».

«Η κλιματική δίαιτα τονίζει τη μειωμένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και τη στροφή προς μια πιο φυτική διατροφή», δήλωσε η Michelle Rauch, MS, RDN , από το Fair Lawn, New Jersey. “Αντί για κρέας, τα όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές προτείνονται για τη φιλικότητα προς την υγεία και το περιβάλλον. Το κρέας, ιδιαίτερα το βόειο κρέας, επηρεάζει την κλιματική αλλαγή μέσω της εκπομπής αερίου μεθανίου και με την αποψίλωση των δασών – δάση που μετατρέπονται για βοσκή κοπαδιών.” Μια άλλη σημαντική διάκριση είναι η έμφαση που δίνει ο κλιματισμός στη μείωση της κατανάλωσης οποιωνδήποτε προϊόντων που έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Χωρίς αυτή την εξέταση, μια vegan διατροφή από μόνη της μπορεί να μην είναι τόσο φιλική προς το περιβάλλον όσο νομίζετε. Ένα μόνο αβοκάντο, για παράδειγμα, απαιτεί περισσότερα από 70 λίτρα νερού για να αναπτυχθεί και τα περισσότερα μεταφέρονται από τη Νότια Αμερική. «Ο αντίκτυπος της διατροφής σας στο περιβάλλον δεν αφορά μόνο πόσες μπριζόλες παίρνετε», είπε ο Τζόνσον. «Είναι επίσης θέμα λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με το τι βάζετε στο πιάτο σας και από πού προέρχεται».

Ακόμη και μικρές αλλαγές διατροφής μπορούν να βοηθήσουν

Ο Τζόνσον σημείωσε ότι τα απόβλητα τροφίμων είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συμβάλλει στις εκπομπές CO2 και στα απόβλητα των χώρων υγειονομικής ταφής, τα οποία και τα δύο έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 150.000 τόνοι απορριμμάτων τροφίμων πετιούνται από τα νοικοκυριά κάθε μέρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 στο PLOS ONE, που ανέρχεται σε 54.750.000 τόνους ετησίως. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το 30 τοις εκατό έως το 40 τοις εκατό της συνολικής προσφοράς τροφίμων της χώρας πηγαίνει στα σκουπίδια. Συνολικά, οι υποστηρικτές του κλιματισμού προτείνουν ότι η δίαιτα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 1,5 τόνους ετησίως. Αυτό είναι επιπλέον της μείωσης της συμβολής σας στην παγκόσμια κατανάλωση φυσικών πόρων, την απώλεια οικοτόπων και πολλά άλλα. Ακόμα κι αν δεν το κάνετε, μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

“Ενώ υπάρχουν διάφοροι βαθμοί κλιματισμού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε ενέργεια που κάνετε κάνει μια θετική διαφορά”, δήλωσε ο Rauch. Σε αντίθεση με πολλές δίαιτες, ο κλιματισμός είναι ευέλικτος και δεν απαιτεί από τους οπαδούς να τηρούν αυστηρούς κανόνες. Λίγα τρόφιμα απαγορεύονται, αν και αρκετοί τύποι προϊόντων αποθαρρύνονται έντονα. Οι βασικές αρχές περιλαμβάνουν τον περιορισμό ή την αποφυγή τροφών που:

  • Απαιτούνται μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων, όπως νερό ή γη
  • Συμβολή στη ρύπανση ή στα αέρια του θερμοκηπίου
  • Προκαλεί οξίνιση των ωκεανών
  • Συμβολή στη σπατάλη

Τα τρόφιμα γενικά εκτός μενού περιλαμβάνουν κόκκινο κρέας, μη βιώσιμα ψάρια, προϊόντα υψηλής επεξεργασίας, τρόφιμα που μεταφέρονται με αεροπλάνο και προϊόντα με υπερβολική μη βιοδιασπώμενη συσκευασία. Οι κλιματολόγοι τείνουν επίσης να μειώνουν ή να εξαλείφουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τρόφιμα που περιέχουν φοινικέλαιο ή ζάχαρη. Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν:

  • Επιλέγοντας περισσότερα φυτά και λιγότερα ζωικά προϊόντα συνολικά
  • Επιλέγοντας φιλικές προς το περιβάλλον μάρκες
  • Επιλέγοντας βιολογικά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής ευημερίας
  • Τρώγοντας φρούτα και λαχανικά εποχής
  • Αγορές τοπικά όποτε είναι δυνατόν

«Το θέμα είναι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου παραγωγής του φαγητού σας, να μάθουμε από πού προέρχεται και να κατανοήσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον μας η διάθεση ορισμένων από αυτά τα τρόφιμα στην αγορά», είπε ο Rauch.