Το κιχώριο ή ραδίκι είναι μια εναλλακτική λύση καφέ γνωστή σε όσους θέλουν να εξαλείψουν την καφεΐνη χωρίς να θυσιάσουν τη γεύση. Οι ρίζες του αποξηραίνονται, αλέθονται και καβουρδίζονται, με αποτέλεσμα ένα ρόφημα καφέ ελαφρώς πικρό, με επίγευση ξηρού καρπού. Το κιχώριο διατίθεται σε διάφορες μορφές, σε κόκκους, διαλυτό, αλλά και σε σκόνη. Στην τελευταία περίπτωση, η καφετιέρα moka μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του, όπως ένας κλασσικός espresso με την προϋπόθεση ότι το φίλτρο είναι μόνο μισογεμάτο.
Οι ιδιότητες και τα οφέλη της χειρορέας
Πρώτα απ ‘όλα, αυτό το είδος είναι μια πραγματική πανάκεια για το στομάχι και το γαστρεντερικό. Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για δυσπεπτικές διαταραχές, που προκαλούν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, είναι φυσικά πλούσιο σε ινουλίνη, ένα φυσικό πρεβιοτικό που όχι μόνο προάγει τον πολλαπλασιασμό της υγιούς βακτηριακής χλωρίδας και εξισορροπεί το έντερο ρυθμίζοντας τις κινήσεις του, αλλά συμβάλλει επίσης στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, έχοντας σταθεροποιητικά αποτελέσματα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πλούσιο σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, έχει επίσης πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Σε κάνει να χάσεις βάρος;
Έχοντας αποτοξινωτική και διουρητική δράση, το κιχώριο μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων για απώλεια βάρους. Φυσικά, δεν σε κάνει να χάσεις βάρος από μόνο του, αλλά μπορεί να συμβάλει στην αποβολή των τοξινών και των περιττών υγρών, αν καταναλώνεις έως και δύο φλιτζάνια την ημέρα.
Τελικά, πώς είναι υγιεινό το κιχώριο
Καθώς τείνουμε να δαιμονοποιούμε ορισμένα τρόφιμα υπέρ εναλλακτικών που θεωρούνται πιο υγιεινές, θα πρέπει να κάνουμε μία διευκρίνηση. Ο κλασικός καφές, εάν καταναλώνεται με μέτρο, δεν είναι κακός για την υγεία και μπορεί να έχει ακόμη και ευεργετικά αποτελέσματα. Η υπερβολική κατανάλωση είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός να αρχίσει να εκδηλώνει προβλήματα όπως ανησυχία και ταχυκαρδία. Γι’ αυτό, αν είναι απαραίτητο να διακοπεί ή να εξαλειφθεί τελείως η κατανάλωση καφέ, το κιχώριο είναι αναμφίβολα η ιδανική λύση.
Πράγματι, όχι μόνο μας επιτρέπει να μην εγκαταλείψουμε αυτό το δυναμωτικό τελετουργικό, αλλά και να καταναλώσουμε ένα ρόφημα του οποίου η γεύση είναι πολύ κοντά με αυτή της Arabica. Η μόνη αντένδειξη αφορά άτομα που πάσχουν από έλκη ή παλινδρόμηση, ακριβώς λόγω της γαστροδιεγερτικής δράσης αυτής της ουσίας. Ο καφές αποτοξίνωσης που δεν προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά ή κατακράτηση νερού, είναι ουσιαστικά ένας ψεύτικος καφές που γίνεται από δημητριακά και όχι από κόκκους καφέ. Έχει ευχάριστη γεύση και άρωμα, όχι πολύ μακριά από αυτό του καφέ.