Διατροφή

Κέικ με χαρούπι και ελαιόλαδο: Μια γευστική και υγιεινή επιλογή

Κέικ με χαρούπι και ελαιόλαδο: Μια γευστική και υγιεινή επιλογή
Κέικ με χαρούπι και ελαιόλαδο: Το κέικ με χαρούπι και ελαιόλαδο είναι ένα απολαυστικό και θρεπτικό επιδόρπιο που συνδυάζει τη γήινη γλύκα του χαρουπιού με τις πλούσιες, φρουτώδεις νότες του ελαιόλαδου.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το κέικ με χαρούπι και ελαιόλαδο είναι ένα απολαυστικό και θρεπτικό επιδόρπιο που συνδυάζει τη γήινη γλύκα του χαρουπιού με τις πλούσιες, φρουτώδεις νότες του ελαιόλαδου. Αυτό το κέικ προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία και παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία χάρη στα υγιεινά συστατικά του.


Το χαρούπι, που θεωρείται συχνά μια πιο υγιεινή εναλλακτική στη σοκολάτα, προέρχεται από τους λοβούς της χαρουπιάς, η οποία είναι εγγενής στη Μεσόγειο. Σε αντίθεση με τη σοκολάτα, το χαρούπι είναι φυσικά γλυκό και δεν περιέχει καφεΐνη ή θεοβρωμίνη, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους είναι ευαίσθητοι σε αυτά τα διεγερτικά. Το χαρούπι είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και απαραίτητα μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης, της υγείας των οστών και της συνολικής ευεξίας.

Το ελαιόλαδο, άλλο ένα μεσογειακό βασικό συστατικό, είναι γνωστό για τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες. Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, το ελαιόλαδο δίνει μια υγρή, τρυφερή υφή στα αρτοσκευάσματα, καθιστώντας το ιδανικό υποκατάστατο του βουτύρου ή άλλων λιπαρών σε συνταγές για κέικ.

Για να φτιάξετε ένα κέικ με χαρούπι και ελαιόλαδο, θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι σκόνη χαρουπιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (ή φυσικό γλυκαντικό όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι γάλα (ή φυτικό γάλα)
  • Προαιρετικά: ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα για πρόσθετη υφή και γεύση

Ακολουθεί μια απλή συνταγή για αυτό το νόστιμο κέικ:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C και λαδώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 23 εκ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη σκόνη χαρουπιού, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και στη συνέχεια προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας.
  4. Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στο υγρό μείγμα, εναλλάξ με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα ξηρά υλικά. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.
  5. Αν χρησιμοποιήσετε, προσθέστε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή τα αποξηραμένα φρούτα.
  6. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα για κέικ και απλώστε το ομοιόμορφα.
  7. Ψήστε για 30-35 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βάλετε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
  8. Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά πριν το μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Το κέικ με χαρούπι και ελαιόλαδο δεν είναι μόνο μια γευστική λιχουδιά αλλά και μια πιο υγιεινή επιλογή επιδόρπιου που ταιριάζει με μια ισορροπημένη διατροφή. Η μοναδική γευστική του σύνθεση και τα θρεπτικά συστατικά το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν κάτι γλυκό χωρίς τύψεις. Απολαύστε ένα κομμάτι με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ και απολαύστε τον αρμονικό συνδυασμό του χαρουπιού και του ελαιόλαδου σε κάθε μπουκιά.