Διατροφή

Κέικ: Δημιουργήστε το δικό σας σπιτικό κέικ

Κέικ: Δημιουργήστε το δικό σας σπιτικό κέικ
Κέικ: Απολαύστε το σπιτικό σας κέικ για κάθε ειδική περίσταση ή ως μια απόλαυση για εσάς και τους αγαπημένους σας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το ψήσιμο ενός κέικ είναι μια απολαυστική και ικανοποιητική διαδικασία που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα νόστιμο επιδόρπιο για διάφορες περιστάσεις. Είτε είστε αρχάριος είτε έμπειρος αρτοποιός, ακολουθεί ένας βασικός οδηγός για το πώς να ψήσετε ένα κέικ:


Φτιάξτε το δικό σας κέικ

Ξηρά συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Υγρά συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα (σε θερμοκρασία δωματίου)

Εξοπλισμός:

  • Δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ 8 ιντσών
  • Λαδόκολλα
  • Μπολ ανάμειξης
  • Μίξερ χειρός ή βάσης
  • Σύρμα
  • Σχάρα ψύξης

Οδηγίες παρασκευής:

  • Προθερμάνετε το φούρνο:
    Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C. Βεβαιωθείτε ότι η σχάρα του φούρνου είναι τοποθετημένη στο κέντρο.
  • Ετοιμάστε τις φόρμες για κέικ:
    Λιπάνετε το κάτω μέρος και τα πλαϊνά των δύο στρογγυλών φόρμων για κέικ 8 ιντσών με βούτυρο ή σπρέι μαγειρέματος.
    Στρώνουμε τον πάτο κάθε ταψιού με λαδόκολλα για να μην κολλήσει.
  • Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά:
    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι μέχρι να ενωθούν καλά. Αφήστε αυτό το ξηρό μείγμα συστατικών στην άκρη.
  • Κρέμα το βούτυρο και τη ζάχαρη:
    Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ ανάμειξης, χρησιμοποιήστε ένα μίξερ χειρός ή βάσης για να κάνετε κρέμα μαζί το μαλακωμένο βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο, κάτι που συνήθως διαρκεί περίπου 2-3 λεπτά.
  • Προσθέστε αυγά και βανίλια:
    Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Στη συνέχεια, ανακατέψτε το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Εναλλακτική προσθήκη ξηρών συστατικών και βουτυρόγαλου:
    Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσέξτε να μην αναμειχθεί υπερβολικά. σταματάμε μόλις δεν υπάρχουν ορατές λωρίδες αλευριού.
    Εναλλάξ προσθέτοντας τα ξηρά υλικά και το βουτυρόγαλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα ξηρά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι το κουρκούτι να γίνει λείο.

  • Μοιράστε και ρίξτε τη ζύμη:
    Μοιράζετε τη ζύμη του κέικ ισόποσα ανάμεσα στις προετοιμασμένες φόρμες για κέικ. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να απλώσετε το κουρκούτι ομοιόμορφα και να λειάνετε τις κορυφές.
  • Ψήστε τα κέικ:
    Τοποθετήστε τα ταψιά στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά ή έως ότου μια οδοντογλυφίδα ή ένας ελεγκτής κέικ που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο να βγει καθαρή ή με λίγα ψίχουλα.
    Βγάζουμε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στα ταψιά για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, περάστε ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες για να χαλαρώσουν και αναποδογυρίστε τα κέικ σε μια σχάρα ψύξης για να κρυώσουν εντελώς.
  • Πάγωμα και διακόσμηση:
    Μόλις κρυώσουν τελείως τα κέικ, μπορείτε να τα παγώσετε και να τα διακοσμήσετε όπως θέλετε. Οι κοινές επιλογές περιλαμβάνουν το γλάσο με βουτυρόκρεμα, τη γκανάζ ή το φοντάν.

Τώρα, έχετε ψήσει με επιτυχία ένα υπέροχο κέικ! Να θυμάστε ότι ο συγκεκριμένος χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σας, γι’ αυτό χρησιμοποιείτε πάντα τη μέθοδο οδοντογλυφίδας ή δοκιμής κέικ για να βεβαιωθείτε ότι τα κέικ σας έχουν ψηθεί στην τελειότητα. Απολαύστε τη σπιτική σας τούρτα για κάθε ειδική περίσταση ή ως μια απόλαυση για εσάς και τους αγαπημένους σας.