Ένα πιάτο το οποίο αποτελεί μία ξεχωριστή εκδοχή της κλασικής συνταγής των κεφτέδων, που αξίζει να γευτείτε! Έχοντας ως κύρια συστατικά το χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά, το γεύμα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, η οποία βοηθάει στον σχηματισμό και στην αναζωογόνηση των ερυθροκυττάρων και βελτιώνει τη μνήμη και την ενεργητικότητα.
ΥΛΙΚΑ
Για τα κεφτεδάκια
70 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
70 γρ. πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
350 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
350 γρ. χοιρινός κιμάς
120 γρ. ψωμί για τοστ χωρίς κόρα, τριμμένο
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
5 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένος
2 αυγά
10 γρ αλάτι
400 γρ. σάλτσα ντομάτα
Για 500 γρ σάλτσα ντομάτα
15 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
15 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
50 γρ. πελτές ντομάτας
500 γρ. ντομάτες, ολόκληρες από κονσέρβα
20 γρ. βασιλικός, φύλλα
ζάχαρη, αν χρειάζεται
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τα κεφτεδάκια: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και τα ιδρώνουμε κι αυτά για 2 λεπτά.
- Βγάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Αναμειγνύουμε το μείγμα του κρεμμυδιού και του τζίντζερ με τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζουμε και ζυμώνουμε καλά.
- Δοκιμάζουμε ψήνοντας ένα μικρό κομμάτι στο τηγάνι και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα.
- Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μέγεθος με βάρος 40 γρ. το καθένα.
- Τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, και ψήνουμε στο φούρνο, στους 200 C μέχρι να πάρουν χρώμα εξωτερικά και εσωτερικά να ψηθούν, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
- Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα ντομάτας και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
- Για τη σάλτσα ντομάτα: Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και τα «ιδρώνουμε», μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις αυτό μυρίσει, προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1 περίπου λεπτό.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, αλατίζουμε, προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται, και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για 1 περίπου ώρα.
- Προσθέτουμε τον βασιλικό και μαγειρεύουμε ακόμη 5 λεπτά.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την αλέθουμε σε χορτόμυλο ή μπλέντερ.
- Την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο, στη συντήρηση.
- Την περνάμε από σήτα.
- Την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο, στη συντήρηση.