Η Ταραμοσαλάτα είναι μια ελληνική σαλάτα με αυγοτάραχο, γνωστή και ως ντιπ ταραμά που συνήθως φτιάχνεται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή για ένα κρεμώδες, παραδοσιακό και νόστιμο ντιπ με ψωμί.
Ταραμοσαλάτα
Συστατικά συνταγής:
- 100 γραμμάρια μπαγιάτικο λευκό ψωμί χωρίς κόρα (περίπου 5-6 φέτες)
- 250γρ καπνιστό αυγοτάραχο μπακαλιάρου
- ½ κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 λεμόνι, χυμό
- 75 ml ελαιόλαδο, για σερβίρισμα
- 75 ml ηλιέλαιο
- φρυγανισμένες πίτες, για σερβίρισμα
Μέθοδος παρασκευής:
ΒΗΜΑ 1
Μουλιάστε το ψωμί σε ένα μπολ με κρύο νερό, στη συνέχεια στύψτε την περίσσεια και ρίξτε το σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ. Κόψτε το παχύ δέρμα των λοβών αυγοτάραχου, ξύστε το μαλακό αυγοτάραχο από κάτω και ρίξτε το στον επεξεργαστή τροφίμων με το ψωμί. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και ένα καλό τρίψιμο μαύρο πιπέρι και στη συνέχεια χτυπήστε σε μια πάστα.
ΒΗΜΑ 2
Με το μοτέρ σε λειτουργία, ρίξτε σταδιακά το ελαιόλαδο και μετά το ηλιέλαιο, μέχρι να ενσωματωθούν όλα και να έχετε μια ελαφρώς πιο πηχτή πάστα. Ξύστε την ταραμασαλάτα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, περιχύστε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σερβίρετε με φρυγανισμένες πίτες για βουτιά.