Ψάχνετε από τώρα συνταγές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας; Σας έχουμε την λύση! Δημιουργήστε αυτό το εύκολο και λαχταριστό χταποδάκι, το οποίο θα συνοδεύει το κυρίως γεύμα σας! Είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι καλεσμένοι σας θα το εκτιμήσουν!
Νηστίσιμο χταποδάκι για την Καθαρά Δευτέρα
Συστατικά συνταγής:
- 1100 g χταπόδι, καθαρισμένο
- 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
- 100–120 ml ξηρό λευκό κρασί (1/2 φλιτζάνι)
- 1-2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 3 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 3 λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Οδηγίες παρασκευής:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε τα πλοκάμια του χταποδιού, μαζί με το ξύδι από κόκκινο κρασί, το κρασί και τα φύλλα δάφνης και αφήστε τα να βράσουν. Βράζουμε με το καπάκι, σε μέτρια χαμηλή φωτιά, για 40-60 λεπτά. Μην προσθέτουμε καθόλου νερό, γιατί το χταπόδι, θα συρρικνωθεί και θα βγάλει αρκετό νερό. Προσέχουμε να μην αλατίσουμε, γιατί το χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό και να μην το παραβράσουμε, γιατί θα λερώσει. Όταν ψηθεί όμορφα, το χταπόδι πρέπει να είναι τραγανό.
- Όταν τελειώσουμε, αφαιρέσουμε το χταπόδι από το τηγάνι και κρατήσουμε τους χυμούς σε ένα μπολ.
- Σε πολύ ζεστό τηγάνι ρίχνουμε το χταπόδι, χωρίς τους χυμούς, και χρωματίζουμε όμορφα για 1 λεπτό. Αυτό θα επιτρέψει στο χταπόδι να γίνει τραγανό εξωτερικά.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια σε φέτες και τις ψιλοκομμένες ντομάτες, μαζί με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το σκόρδο και ανακατέψουμε. Αφήνουμε το να ψηθεί για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
- Σβήνουμε με το βαλσάμικο και περιμένουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε μέσα τους χυμούς από το βράσιμο του χταποδιού, που κρατήσαμε στην άκρη, και 2 κουταλιές της σούπας μέλι. Αλατοπιπερώνουμε καλά με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 3-5 λεπτά.
- Σερβίρουμε με λίγο ψωμί και ούζο ή τσίπουρο.