Διατροφή

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πηγή θρεπτικών συστατικών ή όχι;

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πηγή θρεπτικών συστατικών ή όχι;
Κατεψυγμένα λαχανικά: Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια πρακτική και οικονομική επιλογή για να προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία όταν καταψύχονται.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια πρακτική και οικονομική επιλογή για να προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία όταν καταψύχονται. Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Αν και η κατάψυξη μπορεί να μειώσει κάποιες βιταμίνες, τα κατεψυγμένα λαχανικά κρατούν τη μεγαλύτερη θρεπτική τους αξία και παραμένουν υγιεινά.


Τα λαχανικά συνήθως καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους. Πριν από αυτό, περνούν από μια διαδικασία ζεματίσματος, δηλαδή βράζονται για λίγα λεπτά ή ατμίζονται και μετά κρυώνουν γρήγορα σε παγωμένο νερό. Αυτό διατηρεί το χρώμα, τη γεύση και την υφή τους, αλλά μπορεί να μειώσει κάποιες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, η απώλεια αυτή είναι μικρή σε σύγκριση με τα φρέσκα λαχανικά, που μπορεί να χάσουν πολλά θρεπτικά στοιχεία κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση, πριν φτάσουν στο τραπέζι μας.

Η κατάψυξη «κλειδώνει» τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν τη στιγμή της συγκομιδής, σταματώντας τη διαδικασία φθοράς. Έτσι, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να κρατήσουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τα φρέσκα που έχουν μείνει στο ψυγείο για πολλές μέρες. Έρευνες δείχνουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να έχουν παρόμοια ή και περισσότερα επίπεδα βιταμίνης Α, καροτενοειδών και φυτικών ινών σε σύγκριση με τα φρέσκα που έχουν αποθηκευτεί.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α, D, E και K, καθώς και μέταλλα, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος, παραμένουν σταθερά κατά την κατάψυξη και δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα θρεπτικά συστατικά. Το βράσιμο για πολλή ώρα μπορεί να μειώσει τις βιταμίνες που διαλύονται στο νερό. Για να διατηρηθούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι καλύτερο να μαγειρεύονται στον ατμό, στο φούρνο μικροκυμάτων ή να σοτάρονται γρήγορα.

Συμπερασματικά, αν και τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να χάσουν μερικές βιταμίνες κατά την κατάψυξη, οι απώλειες αυτές είναι μικρές. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικά ή και περισσότερο από τα φρέσκα που αποθηκεύονται για μέρες. Με το σωστό μαγείρεμα, τα κατεψυγμένα λαχανικά παραμένουν μια υγιεινή και εύκολη επιλογή για τη διατροφή μας.