Η αποθήκευση τροφίμων στην κατάψυξη μπορεί να τα βοηθήσει να διαρκέσουν περισσότερο, αλλά ο Δρ Chintal Patel λέει ότι υπάρχουν επίσης οφέλη για την υγεία από τη διατήρηση ορισμένων προϊόντων όπως το ψωμί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Σε ένα βίντεο εξήγησε πώς η κατάψυξη και η αναθέρμανση του καρβελιού σας επηρεάζει το άμυλο και με τη σειρά του πώς επηρεάζει το έντερό σας.
«Η κατάψυξη του ψωμιού σας κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά το ξαναζέσταμα ή το ψήσιμο αλλάζει τη μοριακή δομή του αμύλου στο ψωμί σε ένα πιο ανθεκτικό άμυλο», είπε. “Αυτός είναι ο τύπος αμύλου που τροφοδοτεί τα βακτήρια του εντέρου σας και βοηθά στη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Αυτό μειώνει επίσης τον γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού.”
Συνέχισε εξηγώντας ότι η κατάψυξη του ψωμιού οδηγεί επίσης σε μείωση του γλυκαιμικού δείκτη κατά 30% και υπάρχουν πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση των ζυμαρικών και του ρυζιού με τον ίδιο τρόπο. Οι ακόλουθοι έσπευσαν να ρωτήσουν τη Δρ Chintal εάν η διατήρηση του ψωμιού στο ψυγείο είναι επίσης ευεργετική, στην οποία απάντησε ότι μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα καθώς «η διαδικασία ψύξης είναι που αλλάζει τη δομή» των μορίων.
Κάποιοι επαίνεσαν τη Δρ Chintal για τη συμβουλή της, με ένα TikToker να απαντά: “Σας ευχαριστώ για την εξαιρετική φροντίδα σας και που βάζετε πάντα τους ασθενείς σας πρώτους. Σας εκτιμούν πραγματικά ως γιατρό.” Ένας δεύτερος έγραψε: “Αχ, υπέροχο να το ξέρω – ευχαριστώ.” Και ένας τρίτος σχολίασε: “Αυτό είναι τόσο αληθινό. Και είναι πιο εύκολο στην πέψη.”
Ωστόσο, κάποιοι παρέμειναν αμετάπειστοι. Ένα άτομο, που ισχυρίστηκε ότι έψαχνε η ίδια την επιστήμη πίσω από το ψωμί, έγραψε: «Η έρευνα που διάβασα διαπίστωσε ότι το να το φρυγανίσεις χωρίς να το καταψύξεις είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτή την άποψη. Η κατάψυξη αξίζει τον κόπο μόνο αν δεν πας να το φρυγανίσει». Ένας άλλος πρόσθεσε: «Το ψωμί δεν ήταν γραφτό να μπει στην κατάψυξη. Απόλυτο σκουπίδι». Και ένα τρίτο άτομο χτύπησε: «Κάνει αμελητέα διαφορά εκτός κι αν τρως τεράστιες ποσότητες από αυτό».
Το NHS είπε: “Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Εκτός από το άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.” Ο ιστότοπος συνέχισε: “Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αμυλούχα τρόφιμα παχαίνουν, αλλά γραμμάριο προς γραμμάριο περιέχουν λιγότερες από τις μισές θερμίδες λίπους. Απλώς προσέξτε τα πρόσθετα λίπη που χρησιμοποιείτε όταν τα μαγειρεύετε και τα σερβίρετε, γιατί αυτό θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες .”