Διατροφή

Κατανάλωση τροφών: Είναι υγιεινή η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση τη νύχτα;

Κατανάλωση τροφών: Είναι υγιεινή η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση τη νύχτα;
Κατανάλωση τροφών: Από τη βελτίωση της πέψης μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τα οφέλη των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση είναι γνωστά παγκοσμίως. 

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Από τη βελτίωση της πέψης μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τα οφέλη των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση είναι γνωστά παγκοσμίως. Μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους. Μια μελέτη του 2022 από μέλη της APC Microbiome Ireland έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση και φυτικών ινών κάθε μέρα για μόλις τέσσερις εβδομάδες είχε σημαντική επίδραση στη μείωση των επιπέδων του στρες. Αλλά μπορεί να μην είναι συνετό να τρώτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας! Ας μάθουμε τι λένε οι ειδικοί σχετικά με τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση πριν πάτε για ύπνο.


 

Μερικές φορές τα γεύματά μας είναι ελλιπή χωρίς τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Φανταστείτε να τρώτε paratha χωρίς τυρόπηγμα! Οι άνθρωποι στη βορειοανατολική Ινδία θα ένιωθαν επίσης ότι κάτι τους λείπει στα γεύματά τους αν δεν είχαν ψάρια που έχουν υποστεί ζύμωση. Ακόμη και πιάτα όπως το dosa και το idly έχουν μια ισχυρή σχέση με τη ζύμωση. Αρχικά, πρέπει να μουλιάσεις το ρύζι και τις φακές για να ετοιμάσεις τις νοστιμιές της Νότιας Ινδίας. Πρέπει να τα αλέσετε σε ένα κουρκούτι και στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να ζυμωθεί όλη τη νύχτα πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα.

Η ζύμωση είναι μια φυσική διαδικασία όπου μικροοργανισμοί όπως η μαγιά, οι μούχλες και τα βακτήρια διασπούν τα σάκχαρα και τα άμυλα στα τρόφιμα, εξηγεί ο Mohan. Αυτοί οι μικροοργανισμοί τρώνε σάκχαρα και άμυλα και παράγουν διάφορα υποπροϊόντα όπως οξέα ή αέρια. Αυτά τα υποπροϊόντα προκαλούν πολλές αλλαγές στη σύνθεση του τροφίμου, αλλοιώνοντας τη γεύση, την υφή και το θρεπτικό του περιεχόμενο. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θεωρούνται γενικά υγιεινά καθώς περιέχουν προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά ζωντανά βακτήρια που υποστηρίζουν ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου.

Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα και εντερική ενόχληση μετά την κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση. Για να αποφύγετε πιθανή ενόχληση κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση πριν τον ύπνο. Σε τελική ανάλυση, το παν είναι να προσέχετε το σώμα σας και να παρατηρείτε πώς νιώθετε μετά την κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση;

Ενώ τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι γενικά ασφαλή και ωφέλιμα για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις όπου οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν ή να περιορίσουν την κατανάλωσή τους.

1. Άτομα με τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες

Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα, λέει ο Mohan. Εάν έχετε γνωστές αλλεργίες ή δυσανεξίες σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι καλύτερο να τα αποφύγετε.

2. Δυσανεξία στην ισταμίνη

Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα ισταμίνης. Τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα δυσανεξίας στην ισταμίνη, όπως πονοκεφάλους, κνίδωση ή πεπτικά προβλήματα μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

3. Υπερβολική πρόσληψη νατρίου

Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα τουρσιά, μπορεί να είναι πλούσια σε νάτριο. Εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή έχετε υπέρταση ή άλλες καταστάσεις υγείας που απαιτούν περιορισμό της πρόσληψης νατρίου, συνιστάται να καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα με μέτρο, λέει ο Mohan.

 

4. Γαστρεντερικές διαταραχές

Άτομα με συγκεκριμένες γαστρεντερικές παθήσεις, όπως υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο, μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία ή να επιδεινωθούν τα συμπτώματα όταν καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

 

5. Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές, αν και μπορείτε να έχετε miso, κεφίρ, ξινολάχανο, τουρσιά και γιαούρτι σε κάποιο βαθμό, λέει ο Δρ Jangda. Οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε πόνους στην κοιλιά για το παιδί.

Και αν δεν έχετε συγκεκριμένες συνθήκες υγείας, μπορείτε να απολαύσετε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.