Διατροφή

Καταλονική συνταγή: Κεφτεδάκια με αμύγδαλο και σάλτσα σαφράν με γεύση Καταλονίας

Καταλονική συνταγή: Κεφτεδάκια με αμύγδαλο και σάλτσα σαφράν με γεύση Καταλονίας
Καταλονική συνταγή: Συνδυάστε τα κεφτεδάκια με πατάτες στον ατμό και πράσινη σαλάτα για ένα ελαφρύ και πεντανόστιμο γεύμα από την Ισπανία.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η ελληνική κουζίνα έχει πολλά κοινά με την ισπανική και πολλά από τα συστατικά που έχουμε καθημερινά σπίτι μας τα έχουν και η Ισπανοί και τα φαγητά τους δεν είναι μακριά από τις γεύσεις μας. Ένα από αυτά τα πιάτα είναι και τα κεφτεδάκια με αμύγδαλο και σαφράν. Αυτό το καταλανικό πιάτο σερβίρεται συχνά και ως κύριο πιάτο απλά με την προσθήκη μερικών πατατών στον ατμό και μιας πράσινης σαλάτας. Οι διάφορες εκδοχές αυτού του πιάτου με κεφτεδάκια είναι εξαιρετικά δημοφιλείς σε όλη την Ισπανία και είναι ένα πιάτο που φτιάχνετε αρκετά συχνά. Φτιάξτε τα με μοσχαρίσιο, χοιρινό ή ακόμα και με κιμά κοτόπουλου αν προτιμάτε και το αποτέλεσμα θα είναι πέραν τον προσδοκιών σας.


Τα συστατικά είναι λίγα και πολύ συνηθισμένα: 

  • 750 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 80 γρ φρεσκοτριμμένη φρυγανιά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • 60 ml (¼ του φλιτζανιού) ελαιόλαδο
  • χοντροκομμένος μαϊντανός πλατύφυλλος, για το σερβίρισμα

Για την σάλτσα σαφράν με αμύγδαλο θα χρειαστείτε:

  • 80 ml (⅓ του φλιτζανιού) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 πρέζα σαφράν
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 250 ml (1 φλιτζάνι) λευκό κρασί
  • 625 ml (2 ½ φλιτζάνια) ζωμός κοτόπουλου
  • 55 g (⅓ του φλιτζανιού) σκόνη αμυγδάλου
  • 25 g (⅓ του φλιτζανιού) φρέσκια τριμμένη φρυγανιά

Για να φτιάξετε τη σάλτσα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και στη συνέχεια μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συχνά για 7-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Προσθέστε το σαφράν και την πάπρικα και στη συνέχεια ανακατεύετε, για 2 λεπτά ή μέχρι να μυρίσει και προσθέστε το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να σιγοβράσει και στη συνέχεια μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε μέτρια ποσότητα ή μέχρι να μειωθεί ελαφρώς το κρασί και μετά προσθέτουμε το ζωμό. Αφήνουμε να σιγοβράσει και στη συνέχεια ανακατεύουμε την ψίχα και το αμύγδαλο και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ενώστε τον κιμά, την ψίχα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μοσχοκάρυδο και το αυγό σε ένα μπολ.

 

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Παίρνουμε μισές κουταλιές της σούπας από το μείγμα και το τυλίγουμε σε μπαλάκια. Πασπαλίζουμε τις μπάλες σε αλεύρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τα κεφτεδάκια και στη συνέχεια μαγειρεύουμε, γυρίζοντας τα συχνά, για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα για να στραγγίξετε όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι, μεταφέρετε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και ανακατεύετε απαλά να ενωθούν καλά. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει ξανά και σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα, με διάσπαρτο μαϊντανό.