Διατροφή

Κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπισή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπισή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Your browser does not support the video tag. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν τα οξέα ανεβαίνουν από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί όμως κι άλλα συμπτώματα με κύριο την έντονη αίσθηση καούρας. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι ο κατώτερος οισοφασικός σφιγκτήρας είναι αποδυναμωμένος ή έχει κάποια δυσλειτουργία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν τα οξέα ανεβαίνουν από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί όμως κι άλλα συμπτώματα με κύριο την έντονη αίσθηση καούρας. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι ο κατώτερος οισοφασικός σφιγκτήρας είναι αποδυναμωμένος ή έχει κάποια δυσλειτουργία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο σφιγκτήρας κλείνει για να εμποδίσει το φαγητό να ανέβει από το στομάχι στον οισοφάγο.

Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι μας. Η κατανάλωση, λοιπόν, των σωστών τροφών είναι βασική για τον έλεγχο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.


Τροφές που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων

  1. Λαχανικά: Έχουν χαμηλά λιπαρά και λίγα σάκχαρα και βοηθούν στη μείωση του στομαχικού οξέος. Καλές επιλογές είναι τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το κουνουπίδι, τα φυλλώδη πράσινα, οι πατάτες και τα αγγούρια.
  2. Τζίντζερ: Έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αποτελεί φυσική θεραπεία για την καούρα.
  3. Βρώμη: Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
  4. Φρούτα εκτός από εσπεριδοειδή: Τα πεπόνια, οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα σε σύγκριση με τα όξινα φρούτα.
  5. Άπαχο κρέας και θαλασσινά: Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι έχουν λίγα λιπαρά και μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Όχι όμως σε τηγανητή μορφή.
  6. Ασπράδια αυγών: Αποφύγετε τους κρόκους που έχουν πολλά λιπαρά και πυροδοτούν τα συμπτώματα.
  7. Υγιεινά λιπαρά: Πηγές υγιεινών λιπαρών περιλαμβάνουν τα αβοκάντο, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο. Μειώστε την πρόσληψη των κορεσμένων και trans λιπαρών.

Ποιες τροφές πυροδοτούν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Αν και οι γιατροί διαφωνούν ως προς το ακριβές μενού που εντείνει και προκαλεί συμπτώματα, ορισμένες τροφές έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν πράγματι προβλήματα. Αποφεύγουμε, λοιπόν, τις τροφές που έχουν πολλά λιπαρά (τηγανητά, σάλτσες, αλλαντικά, γαλακτοκομικά), τις ντομάτες, τα εσπεριδοειδή φρούτα (πορτοκάλια, λεμόνια, ανανάς, lime, γκρέιπφρουτ), τη σοκολάτα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και πικάντικες τροφές, την καφεΐνη και την μέντα. Βεβαίως, χρειάζεται να γίνουν και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να κόψουμε το κάπνισμα, να μην παρατρώμε, να διατηρούμε ένα υγιές βάρος, να αποφεύγουμε τα στενά ρούχα και να μην τρώμε για 3-4 ώρες πριν κοιμηθούμε.