Διατροφή

Καρύδα: Γιατί πρέπει να εντάξουμε την καρύδα στη διατροφή μας;

Καρύδα: Γιατί πρέπει να εντάξουμε την καρύδα στη διατροφή μας;
Καρύδα: Στον γαστρονομικό κόσμο, οι καρύδες θεωρούνται γενικά ως φρούτα. Είναι γνωστά για την προσθήκη μιας γλυκιάς, ξηρής γεύσης - ίσως ακόμη και τροπικής - στα πιάτα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Ίσως αναρωτιέστε, είναι η καρύδα πραγματικά ένας ξηρός καρπός; Η πραγματικότητα είναι ότι μια καρύδα μπορεί να ταξινομηθεί ως ξηρός καρπός, φρούτο ή σπόρος, ανάλογα με τα κριτήρια που χρησιμοποιείτε. Στον γαστρονομικό κόσμο, οι καρύδες θεωρούνται γενικά ως φρούτα. Είναι γνωστά για την προσθήκη μιας γλυκιάς, ξηρής γεύσης – ίσως ακόμη και τροπικής – στα πιάτα.


Ποια είναι τα οφέλη της καρύδας;

Οι καρύδες φυτρώνουν σε φοίνικες με την επιστημονική ονομασία Cocos Nucifera. Πιθανότατα προέρχονται από την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Σήμερα, οι καρύδες αναπτύσσονται σε ζεστά κλίματα σε όλο τον κόσμο, όπως η Καραϊβική και μέρη της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Το κρέας καρύδας είναι η βρώσιμη λευκή σάρκα που επενδύει το εσωτερικό μιας καρύδας, που ονομάζεται επίσης «πυρήνας». Το κρέας καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία λαδιού καρύδας, κρέμας καρύδας, γάλακτος καρύδας και αποξηραμένης καρύδας. Φυσικά, μπορείτε να το φάτε και φρέσκο. Η έρευνα δείχνει ότι το κρέας καρύδας παρέχει θρεπτικά λίπη και διάφορα άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Διατροφικές Πληροφορίες

Η καρύδα θεωρείται γενικά ως πηγή υγιούς λίπους. Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, καθώς και ορισμένα απαραίτητα μέταλλα όπως:

  • Σίδερο
  • Μαγγάνιο
  • Χαλκός
  • Μαγνήσιο

Δύο κουταλιές της σούπας φρέσκια, τριμμένη καρύδα περιέχουν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • 35 θερμίδες
  • Λιγότερο από 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
  • 3 γραμμάρια λίπους
  • 2 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 1 γραμμάριο φυτικών ινών
  • 1 γραμμάριο ζάχαρης

Πιθανά οφέλη για την υγεία της καρύδας

Ιστορικά, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την καρύδα ως μέρος της παραδοσιακής ιατρικής. Το κρέας λέγεται μεταξύ άλλων:

  • Αντιμετωπίστε ορισμένα δηλητήρια
  • Προστατέψτε από ασθένειες
  • Ανακουφίστε τη φλεγμονή
  • Σκοτώστε τα βακτήρια

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει ορισμένα, αλλά όχι όλα, από τα πιθανά οφέλη για την υγεία της καρύδας. Θα μπορούσε:

  • Βελτιώστε την αντοχή σας. Το κρέας καρύδας περιέχει μεγάλες ποσότητες λιπαρών οξέων μέσης αλυσίδας (MCFAs), ένα είδος κορεσμένου λίπους που είναι πολύ πιο εύκολο να αφομοιώσει το ανθρώπινο σώμα από τα ζωικά λίπη. Αυτά τα λίπη, που ονομάζονται επίσης τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την αντοχή των προπονημένων αθλητών.
  • Σας προσφέρει καλύτερη στοματική υγεία. Τα MCFAs που βρίσκονται στο κρέας καρύδας περιέχουν επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα για την πρόληψη λοιμώξεων που σχετίζονται με ριζικά κανάλια και άλλα προβλήματα με τα δόντια. Αν και η κατανάλωση κρέατος καρύδας δεν υποκαθιστά τη σωστή οδοντική υγιεινή, μπορεί να βοηθήσει να σκοτωθούν ορισμένα από τα ανεπιθύμητα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα σας και να προστατεύσουν τα ούλα και τα δόντια σας από μολύνσεις ή τερηδόνα.
  • Βοηθήστε να χάσετε βάρος. Η τακτική κατανάλωση κρέατος καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Τα MCFA που βρίσκονται ευρέως στο κρέας καρύδας σχετίζονται με την καύση λίπους.

Πιθανοί κίνδυνοι της καρύδας

Αν και το κρέας καρύδας παρέχει εξαιρετικά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, το φαγητό περιέχει μέτριες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, επομένως είναι καλύτερο να το απολαμβάνετε με μέτρο.

Υγιείς εναλλακτικές λύσεις

Αν θέλετε να αποφύγετε ή να μειώσετε τα κορεσμένα λίπη, αντί να χρησιμοποιείτε κρέας καρύδας ως σνακ, επιλέξτε κάτι που είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους ή αβοκάντο.