Καλαμάρι ψητό σερβίρεται με φρέσκια καρπουζοσαλάτα, γεμάτη γεύση και από πάνω χαλούμι. Σας άνοιξε η όρεξη; Ακόμη και αν σας φαντάζει λίγο περίεργη, δοκιμάστε την συνταγή και θα εκπλαγείτε ευχάριστα!⁸
Συστατικά
Για την καρπουζοσαλάτα
- 1 kg καρπούζι
- 30g φρέσκο κόκκινο τσίλι, κομμένο σε φέτες
- 230 g ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 10 γρ φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
- 13g φρέσκα φύλλα μέντας
- 2 λάιμ, ξύσμα και χυμό
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 250g//9oz χαλλούμι
Για το καλαμάρι
- 4 καλαμάρια με πλοκάμια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 25 ml ελαιόλαδο
- 1 κόκκινο τσίλι
- 1 κουταλάκι μαραθόσπορο
Για το dressing
- 15g φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 20 g φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 20 g φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 2 λάιμ, μόνο χυμός
- 2 φιλέτα γαύρου
- 30g φιστίκι Αιγίνης, ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
Μέθοδος
- Για τη σαλάτα με καρπούζι, κόψτε το καρπούζι όπως σας ταιριάζει, τα τρίγωνα λειτουργούν καλά.
- Προσθέστε τα κομμένα ντοματίνια και το φρέσκο τσίλι σε ένα μπολ και αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα. Προσθέστε το καρπούζι και ανακατέψτε για να επιτρέψετε στην αλμυρή ντομάτα και τον τσίλι χυμό να καλύψουν τις φέτες καρπουζιού. Προσθέστε τα μυρωδικά, το ξύσμα και το χυμό λάιμ και το ελαιόλαδο. Αφήστε τη σαλάτα να καθίσει για τουλάχιστον 15 λεπτά, όσο περισσότερο η σαλάτα καθίσει τόσο καλύτερα γίνεται.
- Για το καλαμάρι, κόψτε το φαρδύ άκρο ώστε να είναι ίσιο. Αν κοιτάξετε στο σωλήνα του καλαμαριού, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει ένα μικρό άλσος όπου κάθεται το πτερύγιο του (το κομμάτι πλαστικό που επιτρέπει στο καλαμάρι να στέκεται σωστά) κυλήστε το καλαμάρι έτσι ώστε το άλσος να είναι στραμμένο μακριά σας και με μια ομαλή κίνηση βάλε το μαχαίρι σου πάνω του. Το καλαμάρι θα εξατμιστεί και το πιο πιθανό είναι να υπάρχουν ακόμα μερικά κομμάτια γκαζόν, ξύστε τα gunky κομμάτια με ένα μαχαίρι βουτύρου και ξεπλύνετε κάτω από τη βρύση.
- Μόλις ξεβγάλετε όλα τα καλαμάρια σας και καθαρίστε τα στεγνώστε τα με μια καθαρή χαρτοπετσέτα.
- Χτυπήστε το καλαμάρι με το ίδιο μαχαίρι βουτύρου σε γωνία 45 μοιρών, σκοράροντας σε αντίθετες κατευθύνσεις, σε ένα σχέδιο διαμαντιού.
- Μαρινάρετε τα καλαμάρια και τα πλοκάμια σε ένα μπολ με το τριμμένο σκόρδο, τον μαραθόσπορο και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για μια ώρα.
- Εν τω μεταξύ, για να φτιάξετε το ντρέσινγκ, βάζετε τα φιλέτα του γαύρου σε γουδοχέρι και τα σπάζετε σε πάστα. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά σας και λίγη ποσότητα αλατιού. Τρίψτε τα βότανα σε μια λεπτή πάστα.
- Προσθέστε το χυμό λάιμ, το ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης και προσθέστε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει την πάστα. Το ντρέσινγκ πρέπει να έχει σύσταση κουταλιού, να μην πνίγεται στο λάδι, απλά θέλουμε το ελαιόλαδο να τα ενώνει όλα.
- Για να φτιάξουμε τις ντομάτες αλατοπιπερώνουμε και λίγο ελαιόλαδο. Τα τοποθετούμε σε μεγάλη μεταλλική σήτα. Βάλτε τις ντομάτες σε φωτιά και μαγειρέψτε αργά μέχρι να πάρουν φουσκάλες.
- Τοποθετήστε ένα τηγάνι στη σχάρα στις φλόγες του μπάρμπεκιου και αφήστε το να ζεσταθεί για 5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί. Βγάζουμε τα καλαμάρια από το ψυγείο και ανακατεύουμε να χαλαρώσει το ελαιόλαδο (θα έχει στερεοποιηθεί στις χαμηλές θερμοκρασίες). Αλατίστε κάθε κομμάτι καλαμαριού και πλοκάμια ξεχωριστά για να εξασφαλίσετε ότι κάθε κομμάτι είναι καλά καρυκευμένο.
- Προσθέστε τα πλοκάμια πρώτα στο ζεστό τηγάνι και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά στη συνέχεια προσθέστε τα υπόλοιπα καλαμάρια και μαγειρέψτε για άλλα 1-2 λεπτά μέχρι τα πλοκάμια να γίνουν τραγανά, η σάρκα του καλαμαριού να είναι αδιαφανής. Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Κόβουμε το καλαμάρι σε μικρά δαχτυλίδια και τα πλοκάμια στη μέση. Βάλτε τα ψημένα καλαμάρια σε ένα μεταλλικό μπολ, προσθέστε τις ντομάτες σε φουσκάλες και το dressing. Ανακατεύουμε μαζί και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
- Σερβίρετε τα καλαμάρια μαζί με τη σαλάτα καρπούζι με τις φέτες χαλούμι και μια γενναιόδωρη πρέζα τσίλι.
Για μια εναλλακτική σαλάτα καλαμάρι, δείτε παρακάτω: