Ένα υψηλό επίπεδο καροτίνης στο αίμα σχετίζεται με χαμηλότερη παρουσία αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες και, επομένως, με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης IDIBAPS που δημοσιεύτηκε σε ανοιχτή πρόσβαση από το περιοδικό Clinical Nutrition. Το project ηγήθηκε η Gemma Chiva-Blanch, της ομάδας IDIBAPS για τον διαβήτη, τα λιπίδια και την παχυσαρκία, της οποίας ο επικεφαλής είναι ο Josep Vidal. Ο Chiva-Blanchis είναι επίσης ερευνητής του CIBEROBN και συνεργάτης λέκτορας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας.
Αθηροσκλήρωση και καρδιακός κίνδυνος
Η αθηροσκλήρωση προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους, γενικά χοληστερόλης LDL (τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη), στο εσωτερικό μέρος των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η συσσώρευση, με τη μορφή πλακών αθηρώματος, προκαλεί τη στένωση της εσωτερικής διαμέτρου των αιμοφόρων αγγείων, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Οι αθηρωματικές πλάκες μπορεί να σπάσουν και να σχηματίσουν θρόμβους, οι οποίοι εμποδίζουν τη ροή του αίματος, προκαλώντας έμφραγμα του μυοκαρδίου όταν το αίμα δεν φτάνει στην καρδιά ή ισχαιμικά εγκεφαλικά όταν δεν φτάνει στον εγκέφαλο.
Ο ρόλος των καροτενίων
Είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα καροτένια είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται σε κίτρινα, πορτοκαλί και πράσινα φρούτα και λαχανικά (καρότα, σπανάκι, μαρούλι, ντομάτες, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, πεπόνι πορτοκαλιού πεπόνι, πιμέντο, μάνγκο, παπάγια, ροδάκινα, βερίκοκα, μούσμουλο, κολοκύθα κ.λπ.). Οι καροτίνες μπορούν δυνητικά να καταπολεμήσουν την αθηροσκλήρωση.
«Ωστόσο, οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν είναι πειστικές και φαίνεται ακόμη ότι, όταν χορηγούνται ως συμπλήρωμα, οι καροτίνες έχουν επιζήμια επίδραση», λέει η Chiva-Blanch. Το άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Clinical Nutrition περιγράφει μια μελέτη 200 ατόμων ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών που αποτελούν μέρος της κοόρτης DIABIMCAP που στρατολογήθηκε από την ερευνητική ομάδα IDIBAPS Primary Healthcare εγκάρσιας με επικεφαλής τον Antoni Sisó-Almirall.
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη αναλύθηκαν για δύο παραμέτρους: συγκέντρωση καροτίνης στο αίμα. και – μέσω υπερηχογραφήματος – παρουσία πλακών αθηρώματος στις καρωτιδικές αρτηρίες. «Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια υψηλότερη συγκέντρωση καροτενίων στο αίμα μεταφράζεται σε χαμηλότερο αθηροσκληρωτικό φορτίο, ειδικά στις γυναίκες», λέει η Chiva-Blanch. «Αυτό μας οδηγεί να επιβεβαιώσουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και, ως εκ τούτου, σε καροτίνες, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».