Η κανέλα και το γαρίφαλο, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν άνετα οι «Διόσκουροι» των μπαχαρικών, καθώς δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ το ένα χωρίς το άλλο, τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική.
Ο συνδυασμός τους μας δίνει ένα μοναδικό αποτέλεσμα γεύσης και αρώματος. Σημειώνεται ότι τα δύο αυτά μπαχαρικά έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Ειδικότερα, η κανέλα, η οποία θεωρείται από τα αρχαιότερα μπαχαρικά, ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς, ενώ χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις ατονίας.
Είναι θερμαντική, εφιδρωτική, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας. Επίσης, τη σκόνη της κανέλας, η οποία έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση, μπορούμε να την βάλουμε σε πληγές.
Όσον αφορά στη χρήση της στη μαγειρική, μπαίνει σχεδόν σε όλα τα αφροδισιακά πιάτα, καθώς ανεβάζει την θερμοκρασία και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Το γαρίφαλο ή μοσχοκάρφι από την άλλη, με το αιθέριο έλαιο που περιέχει μας ανακουφίζει από τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει και ήπια αντισηπτική δράση.
Επίσης, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την ακμή, τον έρπητα και το «κριθαράκι». Όπως και η κανέλα έτσι και το γαρίφαλο τονώνει και την ερωτική μας διάθεση.