Διατροφή

Καλοκαιρινή διατροφή: Ποιες τροφές είναι οι καλύτερες για το καλοκαίρι;

Καλοκαιρινή διατροφή: Ποιες τροφές είναι οι καλύτερες για το καλοκαίρι;
Καλοκαιρινή διατροφή: Η ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εφίδρωση και είναι απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που φέρνει αφθονία φρέσκων προϊόντων, ζωντανά χρώματα και μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Με τις περισσότερες ημέρες και τον πιο ζεστό καιρό, είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία μας και να κάνουμε συνετές διατροφικές επιλογές.


Υγιεινές συνήθειες για την πιο ζεστή εποχή του χρόνου

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του καλοκαιριού είναι η μεγάλη ποικιλία των διαθέσιμων εποχιακών φρούτων και λαχανικών. Από τα ζουμερά μούρα μέχρι τα λαχταριστά καρπούζια, το τμήμα των προϊόντων είναι γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα εποχιακά διαμάντια είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες και διατηρούν το σώμα μας σε βέλτιστη λειτουργία. Η ενσωμάτωση τόσων χρωμάτων στο πιάτο μας, διασφαλίζει ότι αποκομίζουμε τα οφέλη των διαφορετικών θρεπτικών συστατικών από κάθε φρούτο και λαχανικό.

Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι υψίστης σημασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εφίδρωση και είναι απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για ενυδάτωση, αλλά μπορείτε επίσης να απολαύσετε νερό με γεύση, προσθέτοντας φέτες φρούτων όπως λεμόνι, λάιμ ή αγγούρι για μια δροσιστική πινελιά. Τα ενυδατικά τρόφιμα, όπως το καρπούζι, τα αγγούρια και οι φράουλες, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη συνολική πρόσληψη υγρών.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό των γευμάτων, οι ελαφρύτερες και πιο φρέσκες επιλογές τείνουν να είναι πιο ελκυστικές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι σαλάτες γεμάτες με φυλλώδη χόρτα, πολύχρωμα λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο ή ψάρι στη σχάρα, αποτελούν ένα ικανοποιητικό και θρεπτικό γεύμα. Το ψήσιμο στη σχάρα είναι μια δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος το καλοκαίρι, καθώς ενισχύει τις γεύσεις χωρίς να προσθέτει υπερβολικά λίπη ή έλαια. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μαγειρέψετε λαχανικά όπως κολοκυθάκια, πιπεριές και καλαμπόκι, αναδεικνύοντας τη φυσική τους γλυκύτητα και προσθέτοντας ένα καπνιστό κάρβουνο.

Ο έλεγχος των μερίδων είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά κατά τη διάρκεια κοινωνικών συγκεντρώσεων και μπάρμπεκιου. Είναι εύκολο να παρασυρθείτε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια σειρά από δελεαστικά φαγητά. Η εξάσκηση της προσεκτικής διατροφής, η επίγνωση των ενδείξεων πείνας και κορεσμού και η ακρόαση του σώματός σας μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Προσπαθήστε να γεμίζετε το πιάτο σας με μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και άπαχων πρωτεϊνών, ενώ προσέχετε το μέγεθος των μερίδων.

Το έξυπνο τσιμπολόγημα είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Προτιμήστε επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που παρέχουν διαρκή ενέργεια. Τα φρέσκα φρούτα, όπως τα μούρα, τα κεράσια και τα πεπόνια σε φέτες, δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και γεμάτα βιταμίνες και φυτικές ίνες. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ελληνικό γιαούρτι μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές επιλογές, καθώς παρέχουν πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και βασικά μέταλλα.

Εκτός από την εστίαση στη διατροφή, το καλοκαίρι είναι μια φανταστική εποχή για να αγκαλιάσετε τη σωματική δραστηριότητα. Οι περισσότερες ώρες ημέρας και ο ευχάριστος καιρός παρέχουν ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως κολύμπι, πεζοπορία, ποδηλασία ή απλώς μια χαλαρή βόλτα. Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τονώνει τη διάθεση και συμβάλλει στη συνολική ευεξία.

Τέλος, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε την ασφάλεια των τροφίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, ο κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών αυξάνεται. Βεβαιωθείτε ότι τα ευπαθή τρόφιμα διατηρούνται σωστά στο ψυγείο, πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά και αποφύγετε να αφήνετε τα τρόφιμα στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.