Διατροφή

Καλαμπόκι: Η διατροφική αξία του καλαμποκιού είναι ανεκτίμητη!

Καλαμπόκι: Η διατροφική αξία του καλαμποκιού είναι ανεκτίμητη!
Καλαμπόκι: Ως δημητριακό ολικής αλέσεως, το καλαμπόκι ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων που προστατεύουν την υγεία. Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας. 

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται με το καλαμπόκι: Είναι λαχανικό ή υδατάνθρακας; Και είναι πραγματικά καλό για εσάς; Τεχνικά, το καλαμπόκι είναι μέλος ολόκληρης της οικογένειας των σιτηρών. Και ναι, μπορεί να είναι πολύ καλό για εσάς. Το καλαμπόκι επίσης δεν έχει γλουτένη, γεγονός που το καθιστά μια καλή εναλλακτική λύση στο σιτάρι για όσους πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη. Ακολουθούν τέσσερα ακόμη μοναδικά οφέλη για την υγεία του καλαμποκιού.

Το καλαμπόκι προσφέρει ό,τι προσφέρουν τα προϊόντα ολικής αλέσεως

Ως δημητριακό ολικής αλέσεως, το καλαμπόκι ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων που προστατεύουν την υγεία. Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.  Αλλά φυσικά, το μέγεθος της μερίδας έχει σημασία. Προσπαθήστε να επιλέξετε μερίδες που είναι σύμφωνες με τις ανάγκες του σώματός σας και το επίπεδο δραστηριότητας. Για τις περισσότερες ενήλικες γυναίκες, αυτό θα σήμαινε μισό φλιτζάνι ψημένο στο φούρνο καλαμπόκι ή τρία φλιτζάνια ποπ κορν.

Είναι γεμάτο με βασικά θρεπτικά συστατικά

Το καλαμπόκι περιέχει μια ποικιλία βιταμινών Β, καθώς και κάλιο. Υποστηρίζει την υγιή αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία της καρδιάς, τις μυϊκές συσπάσεις, αποτρέπει τις μυϊκές κράμπες και βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Το καλαμπόκι επίσης παρέχει περίπου 10 φορές περισσότερη βιταμίνη Α από άλλα δημητριακά. Εκτός από την προστασία από τη γνωστική έκπτωση, η βιταμίνη Α υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στο σχηματισμό των βλεννογόνων στην αναπνευστική οδό. Οι ισχυρότερες μεμβράνες σχηματίζουν καλύτερα προστατευτικά εμπόδια για να κρατήσουν τα μικρόβια έξω από την κυκλοφορία του αίματός σας. 

Το καλαμπόκι παρέχει προστατευτικά αντιοξειδωτικά

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα κύρια καροτενοειδή (ή χρωστικές ουσίες) του καλαμποκιού, βοηθούν στην προστασία των ματιών σας και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη. Εν τω μεταξύ, η αντιοξειδωτική κερσετίνη έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά την οξεία και τη χρόνια φλεγμονή και προστατεύει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ. Η κερσετίνη έχει επίσης συνδεθεί με την απόπτωση, την αλληλουχία αυτοκαταστροφής που χρησιμοποιεί το σώμα για να σκοτώσει φθαρμένα ή δυσλειτουργικά κύτταρα. Άλλα αντιοξειδωτικά στο μπλε και το μωβ καλαμπόκι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα καλά στην προστασία από τη φλεγμονή. Προστατεύουν επίσης από το οξειδωτικό στρες, μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντιμετωπίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.

Είναι καλό για την πέψη σας

Ένα άλλο όφελος για την υγεία από την κατανάλωση καλαμποκιού: λαμβάνετε μια δόση αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες δεν διασπώνται και δεν απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες παραμένουν στο γαστρεντερικό σωλήνα, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και βοηθούν στην ώθηση των αποβλήτων στο σύστημά σας. Αυτό αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, μειώνει τον κίνδυνο αιμορροΐδων και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ίνες του καλαμποκιού μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους αυξάνοντας τα αισθήματα πληρότητας μετά το γεύμα.

Πώς να προσθέσετε το καλαμπόκι στη διατροφή σας

Για να ψήσετε φρέσκο ​​καλαμπόκι στη σχάρα, τραβήξτε προς τα κάτω αλλά μην αφαιρέσετε τον εξωτερικό φλοιό. Μουλιάστε το καλαμπόκι σε κρύο, αλατισμένο νερό. Αφαιρέστε, τινάξτε το περιττό νερό και ψήστε για 15-20 λεπτά, γυρίζοντας κάθε πέντε λεπτά περίπου. Περιχύστε με πέστο χωρίς γαλακτοκομικά ή καρυκευμένο ταχίνι. Εάν δεν έχετε φρέσκο ​​καλαμπόκι στο χέρι, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο βιολογικό καλαμπόκι με διάφορους τρόπους. Ξεπαγώστε στο ψυγείο και προσθέστε τις σε σαλάτες, σούπες, λαχανικά τσίλι, σάλτσα και τηγανητές πατάτες. Ή ρίξτε αποψυγμένο κατεψυγμένο καλαμπόκι με λάδι αβοκάντο, θαλασσινό αλάτι και ψητό στο φούρνο. Μπορείτε ακόμη να ενσωματώσετε καλαμπόκι σε γλυκές λιχουδιές, όπως παγωτό ή πουτίγκα με γάλα καρύδας και γλυκά κέικ καλαμποκιού. Να θυμάστε ότι το ποπ κορν μετράει επίσης. Αγοράστε καλαμπόκι και βάλτε στο μάτι της κουζίνας με λάδι αβοκάντο. Το σερβίρετε αλμυρό, με μαύρο πιπέρι, κουρκουμά και θαλασσινό αλάτι ή γλυκό, περιχυμένο με λιωμένη μαύρη σοκολάτα και κανέλα.