Η σοκολάτα προέρχεται από το Theobroma cacao, την επιστημονική ονομασία του κακαόδεντρου. Ένα μικρό δέντρο εγγενές στη λεκάνη του Αμαζονίου, το κακαόδεντρο αναπτύσσεται σε όλες τις τροπικές περιοχές, κυρίως στην Αφρική.
Οφέλη του κακάο στην υγεία μας
Ο σαρκώδης καρπός του κακαόδεντρου περιέχει καφέ σπόρους που ονομάζονται κακάο. Η ζύμωση και το ψήσιμο του κακάο είναι το πρώτο βήμα για την παρασκευή σοκολάτας. Οι άνθρωποι πολτοποιούν τους σπόρους σε μια πάστα που ονομάζεται λικέρ σοκολάτας την οποία στη συνέχεια επεξεργάζονται με θερμότητα για να δημιουργήσουν κακάο. Το κακάο είναι το βασικό συστατικό στα περισσότερα προϊόντα σοκολάτας.
Το άψητο κακάο ψυχρής έκθλιψης φτιάχνει το ωμό κακάο, το οποίο έχει αποκτήσει φήμη ως «υπερτροφή» λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες. Το ωμό κακάο από μόνο του έχει πολύ πικρή γεύση, επομένως συχνά γίνεται σκόνη που μπορεί να προστεθεί σε άλλα τρόφιμα.
Οφέλη για την υγεία
Το ωμό κακάο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβανόλες. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβανόλες έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία για το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
- Προστασία καρδιάς. Πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα πλούσια σε φλαβανόλη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης και στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων σας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Βελτιωμένη πεπτική υγεία. Το κακάο περιέχει φυτικές ίνες που τρώνε τα βακτήρια για να δημιουργήσουν αλυσίδες λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά οξέα ωφελούν το πεπτικό σας σύστημα. Τα ποτά που παρασκευάζονται με κακάο μπορεί επίσης να αυξήσουν τον αριθμό των καλών βακτηρίων στο έντερο σας.
- Λιγότερο άγχος. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει το στρες, το οποίο ενισχύει τη συνολική ψυχική και σωματική σας υγεία.
- Βελτιωμένη Γνωστική Λειτουργία. Μια συγκεκριμένη φλαβανόλη στο κακάο που ονομάζεται επικατεχίνη μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένα σημεία της υγείας του εγκεφάλου, όπως η γνωστική λειτουργία, η ροή του αίματος και ο κίνδυνος άνοιας.
- Χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κακάο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας κακάο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού μπορεί να είναι επιβλαβής. Για τους σκύλους και τις γάτες, μια ένωση που βρίσκεται στο κακάο που ονομάζεται θεοβρωμίνη είναι πολύ τοξική.
Πώς να ετοιμάσετε το κακάο
Η χρήση ωμής σκόνης κακάο είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να προσθέσετε ωμό κακάο στη διατροφή σας. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη του κακάο για την υγεία:
- Συνδυάστε αβοκάντο, ακατέργαστη σκόνη κακάο, λάδι καρύδας και μέλι σε ένα μπλέντερ για να δημιουργήσετε μια κρεμώδη μους σοκολάτας αβοκάντο.
- Προσθέστε σκόνη κακάο, φυσικό φυστικοβούτυρο και σιρόπι σφενδάμου σε απλό ελληνικό γιαούρτι για μια νόστιμη απόλαυση.
- Συνδυάστε ακατέργαστη σκόνη κακάο, αυγά, καστανή ζάχαρη, αμύγδαλο και βούτυρο για να φτιάξετε ένα κέικ φοντάν κακάο χωρίς αλεύρι.
- Θρυμματίστε τα καρύδια σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και στη συνέχεια προσθέστε χουρμάδες και ωμό κακάο για να δημιουργήσετε ενεργειακές μπάλες τριών συστατικών.
- Προσθέστε ακατέργαστη σκόνη κακάο, σκόνη μάκα, κουρκουμά, κανέλα, μέλι και λάδι καρύδας σε βρασμένο γάλα για ένα πιο υγιεινό ρόφημα ζεστής σοκολάτας.
- Ανακατέψτε ακατέργαστη σκόνη κακάο, νερό, βούτυρο αμυγδάλου, κανέλα και πάγο για ένα απολαυστικό smoothie με κακάο μπανάνας.
- Ρίξτε σκόνη κακάο πάνω από ένα μπολ με φρέσκα φρούτα – οι ανανάδες, τα σμέουρα και οι μπανάνες συνδυάζονται υπέροχα με το κακάο.
- Ψήστε ένα υγιεινό ψωμί σοκολάτας με ωμή σκόνη κακάο, αλεύρι, αυγά, γάλα καρύδας, ωμό μέλι και φιστίκια Αιγίνης.