Διατροφή

Καφές μακροζωία: H πρωινή απόλαυση που παρατείνει τη ζωή

Καφές μακροζωία: H πρωινή απόλαυση που παρατείνει τη ζωή
Καφές μακροζωία: Ακόμη και όσοι πίνουν τον καφέ τους με λίγη ζάχαρη ή/και γάλα έχουν λόγους να χαίρονται!

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Καθώς, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα πιθανά οφέλη του καφέ για την υγεία παραμένουν, ακόμα κι αν προσθέσετε λίγη ζάχαρη στο φλυτζάνι σας. Οι άνθρωποι που πίνουν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ χωρίς ζάχαρη έχουν 16% έως 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς, με βάση στοιχεία που προέρχονται από περισσότερους από 171.000 Βρετανούς συμμετέχοντες χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο ή καρκίνο. Και ακόμη και όσοι πίνουν τον καφέ τους με ζάχαρη είδαν κάποια οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όσοι πίνουν γλυκό καφέ – κατά μέσο όρο 1,5 έως 3,5 φλιτζάνια την ημέρα – είχαν 29% έως 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια μιας μέσης επταετούς παρακολούθησης σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ, σύμφωνα με ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στις 31 Μαΐου στο Annals of Internal Medicine. “Κατά μέσο όρο, ακόμη και όταν ο καφές σας είναι λίγο γλυκός, εξακολουθεί να φαίνεται δυνητικά ωφέλιμος και τουλάχιστον όχι επιβλαβής”, σημείωσε η Δρ Christina Wee, αναπληρώτρια συντάκτρια του περιοδικού, η οποία έγραψε ένα άρθρο που συνόδευε τη μελέτη.


Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι βάζουν περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη σε κάθε φλιτζάνι καφέ, είπαν η Wee και ο Anthony DiMarino, διαιτολόγος στο Κέντρο Διατροφής του Ανθρώπου της Cleveland Clinic. «Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 16 επιπλέον θερμίδες, κάτι που δεν είναι σημαντικό», είπε ο DiMarino, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Για αυτήν τη μελέτη, μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Chen Mao του Southern Medical University στο Guangzhou της Κίνας, ανέλυσε διατροφικά δεδομένα που παρείχαν οι συμμετέχοντες στην UK Biobank, μια βάση δεδομένων με πληροφορίες για την υγεία από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επτά χρόνια για να διαπιστωθεί εάν η κατανάλωση καφέ επηρέαζε τον συνολικό κίνδυνο θανάτου, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιακή νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο άγλυκος καφές μείωσε τον κίνδυνο θανάτου των συμμετεχόντων ανεξάρτητα από το πόσο έπιναν, με ένα «γλυκό σημείο» μέγιστου οφέλους περίπου 2,5 έως 3,5 φλιτζάνια την ημέρα. Ο ζαχαρούχος καφές είχε επίσης οφέλη για την υγεία, εφόσον το άτομο έπινε λιγότερα από 4 φλιτζάνια την ημέρα. Οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερα από 4,5 φλιτζάνια καφέ με ζάχαρη την ημέρα είχαν μια ελαφρά αύξηση στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ο καφές, με ή χωρίς ζάχαρη, φάνηκε επίσης να μειώνει σταθερά τον κίνδυνο θανάτου από συγκεκριμένες αιτίες όπως ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί ο καφές μπορεί να είναι καλός για την υγεία, είπαν οι ειδικοί. «Περιέχει σχεδόν 1.000 βοτανικές ενώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν μελετηθεί ακόμη», είπε ο DiMarino. “Ο καφές παρέχει θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, κάλιο και ριβοφλαβίνη, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία. Επιπλέον, παρέχει διάφορες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.” Τέλος, πρόσθεσε, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εγρήγορση, τη μνήμη και τη νοητική λειτουργία. Η Wee σημείωσε ότι ο καφές περιέχει επίσης χλωρογενικά οξέα, τα οποία έχουν αντιπηκτική δράση στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά που προκαλούνται από θρόμβους.