Διατροφή

Καφές και αφεψήματα από βότανα ασπίδα για το συκώτι

Καφές και αφεψήματα από βότανα ασπίδα για το συκώτι
Your browser does not support the video tag. Η συστηματική κατανάλωση καφέ και αφεψημάτων βοτάνων μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας ηπατοπάθειας, αναφέρουν Ολλανδοί επιστήμονες. Τα χρόνια νοσήματα του ήπατος αποτελούν την 12η αιτία θανάτου στον κόσμο και πολλά από αυτά σχετίζονται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Αντιθέτως, η υγιεινή ζωή μπορεί να συμβάλλει […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η συστηματική κατανάλωση καφέ και αφεψημάτων βοτάνων μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας ηπατοπάθειας, αναφέρουν Ολλανδοί επιστήμονες.

Τα χρόνια νοσήματα του ήπατος αποτελούν την 12η αιτία θανάτου στον κόσμο και πολλά από αυτά σχετίζονται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Αντιθέτως, η υγιεινή ζωή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή και την αντιμετώπισή τους. Οι χρόνιες ηπατοπάθειες αποβαίνουν μοιραίες όταν οδηγούν στην κίρρωση, η οποία αποτελεί το τελικό στάδιο της ίνωσης, δηλαδή της δημιουργίας ουλών στο ήπαρ εξαιτίας της χρόνιας φλεγμονής.


Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Hepatology, υποδηλώνει ότι ο καφές και τα αφεψήματα βοτάνων προστατεύουν το ήπαρ από την ίνωση. Επειδή είναι δημοφιλή, ευρέως διαθέσιμα και με προσιτή τιμή, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό όπλο στην πρόληψη της προχωρημένης ηπατοπάθειας, λένε οι ερευνητές.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, υιοθετούμε ολοένα πιο ανθυγιεινές συνήθειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η δυτικού τύπου διατροφή, που περιέχει πολλή ζάχαρη, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και λίγα θρεπτικά συστατικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λουίζ Άλφερινκ, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας & Ηπατολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Erasmus, στο Ρότερνταμ. «Η διατροφή αυτή έχει συμβάλλει στην παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας και της μη-αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ προκαλώντας χρόνια φλεγμονή».

Για να διερευνήσουν αν ο καφές και τα αφεψήματα βοτάνων μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 2.424 συμπατριώτες τους, ηλικίας άνω των 45 ετών, οι οποίοι επί σειρά ετών συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες, βάσει της κατανάλωσης καφέ και ροφημάτων με βότανα. Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπιναν καθημερινά τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ηπατικά προβλήματα και ουλές, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους. Αντίστοιχα, όσοι έπιναν συχνά αφεψήματα βοτάνων διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως ηπατοπάθειας.