Ο βιετναμέζικος καφές αυγού φτιάχνεται με χτυπημένο κρόκο αυγού και κρέμα ζαχαρούχου γάλακτος. Αυτή η κρέμα χύνεται πάνω από ένα φλιτζάνι πολύ δυνατό καφέ και ανακατεύεται για να την απολαύσετε. Η κρέμα κρόκου αυγού πυκνώνει τον καφέ (παρόμοια με το γάλα ή την κρέμα γάλακτος σε έναν κανονικό καφέ) και του δίνει μια κρεμώδη, παχιά υφή με ελαφρώς αφρώδες επάνω μέρος. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με τιραμισού, αλλά με πολύ καφέ και μείον το κέικ!
Τι είναι ο βιετναμέζικος καφές αυγού;
Ο βιετναμέζικος καφές με αβγό είναι επίσης γνωστός ως cà phê trúng. Κατάγεται από το Cà Phê Giảng στο Ανόι. Ο ιδρυτής του καφέ ισχυρίζεται ότι ο πατέρας του εφηύρε το ποτό ως απάντηση στην έλλειψη γάλακτος στο Βιετνάμ στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Το ποτό έγινε γρήγορα δημοφιλές και τώρα βρίσκεται συνήθως σε όλο το Βιετνάμ.
Είναι ασφαλής ο βιετναμέζικος καφές με αυγό;
Ναί! Ο βιετναμέζικος καφές με αυγά παρασκευάζεται συνήθως με παστεριωμένα αυγά. Εάν ενδιαφέρεστε για αυτό το θέμα, μεταβείτε στην ενότητα Συχνές ερωτήσεις παρακάτω. Μιλάω για την παστερίωση – τη διαδικασία της ήπιας θέρμανσης ενός προϊόντος διατροφής για να σκοτωθούν τυχόν παθογόνοι μικροοργανισμοί – σε μεγαλύτερο βάθος.
Συστατικά
- 2 μεγάλοι κρόκοι αυγών
- 1 κουταλιά της σούπας ζαχαρούχο γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
- 85 γραμμάρια φρεσκοκομμένος δυνατός καφές ή εσπρέσο
- τριμμένη κανέλα, για γαρνίρισμα
Οδηγίες παρασκευής
- Παστεριώστε τους κρόκους των αυγών με το συμπυκνωμένο γάλα και τη ζάχαρη. Τοποθετήστε τους κρόκους των αυγών, το συμπυκνωμένο γάλα και τη ζάχαρη στο πάνω τηγάνι ενός διπλού λέβητα ή σε ένα μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα που τοποθετείται πάνω από μια μεσαία κατσαρόλα με βαρύ πάτο γεμάτη με μερικές ίντσες νερό που σιγοβράζει (βεβαιωθείτε ότι ο πάτος του μπολ δεν αγγίξτε το νερό).
- Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα για να ανακατέψετε το μείγμα και ξύνετε τα πλαϊνά του μπολ περιστασιακά, μέχρι το μείγμα να πήξει και να καλύψει το πίσω μέρος ενός κουταλιού, περίπου 5 λεπτά. Ένα θερμόμετρο στιγμιαίας ανάγνωσης που εισάγεται στο κέντρο του μείγματος θα πρέπει να δείχνει 70°C.
- Προσθέστε τη βανίλια και στη συνέχεια χτυπήστε την κρέμα με κρόκο αυγού. Αφαιρέστε το τηγάνι ή το μπολ από τη φωτιά και τοποθετήστε το σε μια σχάρα.
- Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός για να ανακατέψετε τη βανίλια σε χαμηλή ταχύτητα, περίπου 15 δευτερόλεπτα. Γυρίστε το μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ένταση και χτυπήστε την κρέμα για 2 έως 3 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαφριά, αφράτη και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Σερβίρετε αμέσως. Ρίξτε τον καφέ σε ένα ποτήρι ανθεκτικό στη θερμότητα. Χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα για να τρίψετε το μείγμα του κρόκου του αυγού πάνω από τον καφέ.
- Γαρνίρετε με πασπαλισμένη κανέλα. Σερβίρetε αμέσως με ένα κουτάλι.