Επεξεργασμένα τρόφιμα
Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) κυμαινόταν από 13% έως 21% της συνολικής πρόσληψης τροφής στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 69 ετών που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη, σύμφωνα με ένα δελτίο ειδήσεων σχετικά με αυτήν τη μελέτη. «Η κατανάλωση UPF συνδέεται με πολλά αποτελέσματα διαφόρων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι και άλλες ασθένειες, και αντιπροσωπεύει μια σημαντική αιτία αποτρέψιμων και πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων της Βραζιλίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Eduardo A.F. Nilson.
Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας
Ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του WebMD, John Whyte, MD, MPH, αξιολογεί τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. «Οι ερευνητές πρότειναν ότι σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, όπου τα UPFs αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης, ο εκτιμώμενος αντίκτυπος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος», ανέφερε το δελτίο τύπου. Το American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε το 2021 ότι περίπου το 57% των θερμίδων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ προέρχονται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η μελέτη στη Βραζιλία μοντελοποίησε δεδομένα από εθνικές διατροφικές έρευνες για να εκτιμήσει πόσα UPFs καταναλώθηκαν από διαφορετικές ομάδες που ορίζονται ανά ηλικία και φύλο στη Βραζιλία, αναφέρει η ανακοίνωση. Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των πρόωρων θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν διαφορετικές ομάδες είχαν μειώσει την πρόσληψη UPFs κατά 10%, 20% και 50%. Η απλή μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας στη Βραζιλία και σε πολλά άλλα έθνη, είπαν οι ερευνητές.
«Ακόμη και η μείωση της κατανάλωσης UPF στα επίπεδα μόλις πριν από μια δεκαετία θα μείωνε τους σχετικούς πρόωρους θανάτους κατά 21%. Χρειάζονται επειγόντως πολιτικές που αποθαρρύνουν την κατανάλωση UPF», είπε ο Nilson. Η Maura Walker, PhD, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η έρευνα δεν συνέδεσε άμεσα τους πρόωρους θανάτους με τους UPF. «Είναι πιθανό αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι μόνο ένας παράγοντας που οδηγεί σε πράγματα όπως η υπέρταση, τα φτωχά λιπίδια του αίματος, οι υψηλότερες περιφέρειες μέσης και έτσι συνδέονται στην πραγματικότητα με τη θνησιμότητα», είπε.