Με τη λευκή σάρκα, το στρογγυλό σχήμα, το ανοιχτό καφέ δέρμα και τη μεξικάνικη προέλευση, το jicama αποκαλείται μερικές φορές μεξικάνικη πατάτα, μεξικάνικο γογγύλι ή φασόλι γιαμ. Το Jicama είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες και λίγες θερμίδες. Έχει την ελαφριά γλύκα ενός μήλου με την τραγανή υφή ενός κάστανου. Μπορείτε να κόψετε το jicama και να το φάτε ωμό, όπως κάνετε με τα στικ καρότου ή τις φέτες μήλου. Αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε σούπες, μαγειρευτά, και άλλα πιάτα. Εκτός από νόστιμο, το jicama έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία.
Ένα φλιτζάνι jicama έχει περίπου:
- 49 θερμίδες.
- 12 γραμμάρια υδατάνθρακες.
- 0 γραμμάρια χοληστερόλης.
- 0,1 γραμμάρια λίπους.
- 6,4 γραμμάρια φυτικών ινών.
- 1 γραμμάριο πρωτεΐνης.
- 5 χιλιοστόγραμμα νατρίου.
- 2,3 γραμμάρια ζάχαρη.
Οφέλη για την υγεία του Jicama
Φυτικές ίνες για κανονικότητα και απώλεια βάρους
Το Jicama έχει πολλές φυτικές ίνες (6 γραμμάρια ανά φλιτζάνι) και νερό (90% περιεκτικότητα σε νερό). Αυτός ο συνδυασμός έχει πολλά οφέλη. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων για να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα και να σας κρατούν τακτικούς, ενώ το νερό κρατά τα κόπρανα σας μαλακά και πιο εύκολα στην αποβολή. Οι ινώδεις τροφές χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο για να διασπαστεί το σώμα σας, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι περισσότερο. (Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό έχουν παρόμοιο γεμιστικό αποτέλεσμα.) Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.
Πρεβιοτικά για ένα υγιές έντερο
Το Jicama είναι μια πλούσια πηγή ινουλίνης που είναι μια πρεβιοτική ίνα (με άλλα λόγια, ένας υδατάνθρακας που το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει ή να απορροφήσει). Αντίθετα, η ινουλίνη τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα. Μια συστηματική ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η ινουλίνη υποστηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου (οι μικροσκοπικοί μικροοργανισμοί στα έντερα σας που βοηθούν στην πέψη). Η ινουλίνη στο jicama είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα με πεπτικές διαταραχές. Επιπλέον, ένα υγιές έντερο είναι καλό για την ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με ευρήματα από άλλες μελέτες.
Αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση ασθενειών
Ένα φλιτζάνι jicama έχει περισσότερα από 26 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, σχεδόν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Το Jicama έχει επίσης βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και σελήνιο. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτα, αυτά τα ασταθή μόρια μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή που συμβάλλει στον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες καταστάσεις. Τα αντιοξειδωτικά υποστηρίζουν επίσης ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει ιούς, βακτήρια και λοιμώξεις.
Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης για σταθερό σάκχαρο στο αίμα
Η χαμηλή περιεκτικότητα του Jicama σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες το τοποθετεί χαμηλό στον γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή για άτομα με διαβήτη ή άλλους που παρακολουθούν το σάκχαρό τους. «Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη της γλυκόζης (το σάκχαρο στο αίμα σας), η οποία οδηγεί σε μια σταδιακή, σταθερή απελευθέρωση στην κυκλοφορία του αίματός σας», εξηγεί ο Zumpano. «Όταν καταναλώνετε ολόκληρα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δεν θα αντιμετωπίσετε ανθυγιεινές, δραστικές αυξήσεις ή πτώσεις στο σάκχαρο του αίματος».
Φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά για τη βελτίωση της ροής του αίματος
Οι φυτικές ίνες στο jicama βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη των φραγμένων αρτηριών που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς και από την καρδιά σας.