Δοκιμάστε αυτή την συνταγή για ένα τέλειο φθινοπωρινό βραδινό πιάτο για μια οικογένεια και ενθουσιάστε μικρούς και μεγάλους. Λαζάνια κολοκύθας με κοτόπουλο. Χορταστική συνταγή, το απόλυτο comfort food!
Συστατικά
- 700 γραμμάρια μπούτια κοτόπουλου, χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα
- 600 γραμμάρια κολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια 2 εκ
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 4 σκελίδες σκόρδο
- ½ φλιτζάνι πελτέ ντομάτας
- 1 ½ φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου
- 800 γραμμάρια ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη
- 3 κσ φρέσκο δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο)
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 2 φλιτζάνια σπανάκι
- Φύλλα λαζάνια σε πακέτο 400 γρ.
Για την λευκή σάλτσα
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- ½ φλιτζάνι αλεύρι
- 3 ½ φλιτζάνια γάλα
- 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή τσένταρ (ή μείγμα)
Οδηγίες παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, προσθέτουμε το κοτόπουλο και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο ταψί ή δίσκο. Αλείψτε τα κομμάτια κολοκύθας με ελαιόλαδο και προσθέστε τα στο ταψί με το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνετε τα πάντα και ψήνετε στο φούρνο για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς, στη συνέχεια πολτοποιήστε την κολοκύθα και ψιλοκόψτε το κοτόπουλο.
Προσθέστε ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι κοτόπουλου με το κρεμμύδι και ανακατέψτε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, το ζωμό, τις ντομάτες, τα μυρωδικά και το μπαλσάμικο. Σιγοβράζουμε απαλά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πήξει σε σάλτσα. Προσθέστε το σπανάκι και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο με 5 λεπτά. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με το αλεύρι. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά (μην το αφήσουμε να ροδίσει). Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε σιγά σιγά όλο το ζεσταμένο γάλα σε λεπτή ροή, ανακατεύοντας όσο προχωράτε. Επιστρέψτε στη φωτιά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει. Ανακατεύουμε μέσα από το τυρί. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τώρα, λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Απλώνουμε το ένα τρίτο του μείγματος ντομάτας στον πάτο και προσθέτουμε το ένα τρίτο της σάλτσας τυριού. Προσθέστε μια στρώση λαζάνια από πάνω. Επαναλάβετε μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά, προσθέτοντας μια στρώση πολτοποιημένη κολοκύθα κάπου στην πορεία, τελειώνοντας με μια στρώση λευκής σάλτσας. Ρίξτε επιπλέον τυρί από πάνω.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, κόβουμε μερικές τρύπες στον ατμό και ψήνουμε για 35 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η κορυφή και να ροδίσει. Αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.