Ένα παραδοσιακό ισπανικό πρωινό, ή “desayuno”, είναι συνήθως ένα ελαφρύ γεύμα που απολαμβάνετε τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα εξαρτήματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, αλλά ορισμένα στοιχεία βρίσκονται συνήθως σε όλη την Ισπανία.
Ο καφές είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ισπανικού πρωινού. Οι Ισπανοί απολαμβάνουν διάφορες μορφές καφέ, όπως «café con leche» (καφές με γάλα), «cortado» (εσπρέσο με μια βουτιά γάλα) ή «café solo» (μαύρος καφές). Μπορεί να συνοδεύει τον καφέ ένας φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, ειδικά σε περιοχές όπως η Βαλένθια, γνωστή για τα εσπεριδοειδή της.
Ένα δημοφιλές είδος πρωινού είναι το τοστ, ή “tostada”, το οποίο μπορεί να σερβιριστεί με μια ποικιλία από γαρνιτούρες. Η πιο απλή μορφή περιχύνεται με ελαιόλαδο και πασπαλίζεται με αλάτι. Μια άλλη κλασική επικάλυψη είναι η ντομάτα – ώριμες ντομάτες τριμμένες και απλωμένες πάνω από το τοστ, συχνά με ένα άγγιγμα σκόρδου, ελαιόλαδου και αλατιού. Αυτό είναι γνωστό ως “pan con tomate”.
Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης τα αρτοσκευάσματα και τα αρτοσκευάσματα. Τα “Churros”, τα τηγανητά μπαστουνάκια ζύμης, είναι μια αγαπημένη επιλογή, που συχνά απολαμβάνετε με ένα φλιτζάνι πηχτή, ζεστή σοκολάτα για βουτιά. Άλλα αρτοσκευάσματα περιλαμβάνουν «κρουασάν», τόσο απλά και γεμιστά με σοκολάτα ή ζαμπόν και τυρί, και «ensaimadas», ένα γλυκό, σε σχήμα σπειροειδούς ζύμη από τη Μαγιόρκα.
Για όσους προτιμούν μια πιο νόστιμη αρχή, τα σάντουιτς (bocadillos) είναι κοινά. Συνήθως φτιάχνονται με κρούστα και γεμίζονται με υλικά όπως ζαμπόν (jamón), τυρί ή ισπανική ομελέτα (tortilla española).
Σε πολλά μέρη της Ισπανίας, ειδικά στην Ανδαλουσία, το πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαντικά όπως “jamón serrano” ή “chorizo”, που συχνά σερβίρονται με ψωμί.
Αν και πιο ελαφρύ σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά πρωινά, το ισπανικό desayuno δίνει έμφαση στην απλότητα και την ποιότητα, με φρέσκα υλικά και έντονες γεύσεις, καθιστώντας το έναν απολαυστικό τρόπο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.