Το ιπποφαές τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στον τομέα της διατροφής και της υγείας. Είναι φρούτο, γνωστό και ως το «ιερό φρούτο των Ιμαλαίων» που αναπτύσσεται σε μια ευρεία περιοχή της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, το ιπποφαές θεωρείται ένας σημαντικός σύμμαχος της υγείας μας χάρη στα σημαντικά συστατικά του.
Το όνομά του προέρχεται από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, ο οποίος σύμφωνα με πηγές τάιζε μ’ αυτό το φρούτο τα άλογά του (ίππος+φάος), γι’ αυτό έλαμπε το τρίχωμά τους. Έλληνες, Κινέζοι και Ινδοί, θεωρούσαν το ιπποφαές φάρμακο, που χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.
Το ιπποφαές περιέχει περισσότερα από 190 θρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες c και Ε, κερατενοειδή, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, D και Κ.
Προσφέρει ευεξία και ενέργεια, τονώνει το ανοσοποιητικό, ρυθμίζει το μεταβολισμό, προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα, αποτοξινώνει τον οργανισμό, δρα προληπτικά σε οφθαλμολογικές παθήσεις όπως η ωχρά κηλίδα, αντιμετωπίζει δερματικά προβλήματα κι οξυγονώνει τα κύτταρα.
Το ιπποφαές είναι διαθέσιμο σε πολλές μορφές και ποιότητες. Μπορείτε να το βρείτε σε συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή κάψουλας, ως έλαιο, σε αποξηραμένη μορφή, σε σκόνη, σε αφεψήματα και τσάι, όπως και σε χυμούς.
Η δοσολογία δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποια είναι η κατάλληλη. Ωστόσο μπορείτε να το εντάξετε καθημερινά στη διατροφή σας. Το ιπποφαές φαίνεται να είναι ασφαλές και δεν προκαλεί παρενέργειες όταν καταναλώνεται ως τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής.
Σύμφωνα με μελέτες φαίνεται να επιβραδύνει την πήξη του αίματος, γι’ αυτό καλό είναι να μην χρησιμοποιείται τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από κάποια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.