Διατροφή

Ινδική συνταγή: Συνταγή phool makhana curry που πρέπει να δοκιμάσετε

Ινδική συνταγή: Συνταγή phool makhana curry που πρέπει να δοκιμάσετε
Ινδική συνταγή: Το κάρυ Phool makhana είναι ένα δημοφιλές ινδικό πιάτο για χορτοφάγους που φτιάχνεται με τη χρήση phool makhana, που είναι σκασμένοι σπόροι λωτού.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το κάρυ Phool makhana είναι ένα δημοφιλές ινδικό πιάτο για χορτοφάγους που φτιάχνεται με τη χρήση phool makhana, που είναι σκασμένοι σπόροι λωτού. Το πιάτο είναι επίσης γνωστό ως makhana masala ή κάρυ αλεπούς. Το Phool makhana είναι ένα δημοφιλές συστατικό στην ινδική κουζίνα και χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή σνακ, γλυκών και αλμυρών πιάτων. Για να φτιάξετε κάρυ phool makhana, οι σπόροι λωτού ψήνονται πρώτα σε γκι ή λάδι μέχρι να γίνουν τραγανοί και να ροδίσουν. Στη συνέχεια, οι σπόροι προστίθενται σε ένα πλούσιο και γευστικό σάλτσα με βάση την ντομάτα, μαζί με μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρο, κουρκουμά και γκαράμ μασάλα. Το κάρυ τυπικά τελειώνει με μια βουτιά κρέμας ή γιαουρτιού για να προσθέσει πλούτο και κρεμώδη υφή.


Το κάρυ Phool makhana είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό πιάτο, καθώς το phool makhana είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Είναι επίσης δημοφιλές πιάτο στις περιόδους της νηστείας, καθώς θεωρείται καλή πηγή ενέργειας και είναι εύπεπτο. Το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί με ρύζι ή ινδικό ψωμί όπως naan ή roti.

Συνταγή Phool Makhana Curry

Συστατικά

  • 2 φλιτζάνια Phool Makhana ή σπόροι λωτού
  • ½ φλιτζάνι αρακάς
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού Κουρκουμάς σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη Garam masala
  • ½ φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι πελτέ ντομάτας
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Αλάτι για γεύση
  • Φύλλα κόλιανδρου για γαρνίρισμα

Για την πάστα

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 5 σκόρδο
  • Κομμάτι τζίντζερ 1 ίντσας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού παπαρουνόσπορος
  • 5 ολόκληρα κάσιους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι

Μέθοδος

Βήμα 1:   Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο τζίντζερ και το σκόρδο μέχρι να αλλάξει ελαφρώς το χρώμα του.

Βήμα 2: Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τους σπόρους παπαρούνας και τα κάσιους και σοτάρουμε στη φωτιά του τηγανιού. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 3: Μεταφέρετε σε ένα βάζο μπλέντερ, προσθέστε λίγο νερό και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνω στην άκρη.

Βήμα 4: Όταν ένα τηγάνι είναι ζεστό, προσθέστε το phool makhana (σπόρους λωτού) και ψήστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Τοποθετούμε σε μια πιατέλα και αφήνουμε.

Βήμα 5: Όταν το λάδι είναι έτοιμο, προσθέστε τους σπόρους κύμινου και αφήστε τους να τσιγαριστούν. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα.

Βήμα 6: Μαγειρέψτε για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά αφού προσθέσετε την πάστα κρεμμυδιού. Ανακατέψτε τον πουρέ ντομάτας, το κόκκινο τσίλι σε σκόνη, τη σκόνη κόλιανδρου και τη σκόνη κουρκουμά.

Βήμα 7: Καλύψτε το τηγάνι με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά, ή μέχρι να χωρίσει το λάδι. Προσθέστε φρέσκο ​​αρακά, αλάτι και 12 φλιτζάνια νερό, ανακατέψτε καλά, σκεπάστε και μαγειρέψτε για άλλα 3-4 λεπτά.

Βήμα 8: Μαγειρέψτε για ένα λεπτό αφού προσθέσετε το ψημένο μαχάνα και μετά σβήστε τη φωτιά. Το νερό θα απορροφηθεί από τη μαχάνα και η σάλτσα θα πήξει καθώς κρυώνει.

Βήμα 9: Αν φτιάχνετε νωρίς αυτό το κάρυ με μακάνα, προσθέστε το λίγο πριν το ζεστάνετε και το σερβίρετε.

Βήμα 10: Γαρνίρουμε με φύλλα κόλιανδρου και σερβίρουμε ζεστό με chapatis και pulaos.

Συμβουλές για να βελτιώσετε τη γεύση

  • Το Makhana μαλακώνει μετά το μούσκεμα, οπότε ένα διάλειμμα 30 λεπτών θα ήταν ιδανικό. Αν του δώσετε επιπλέον χρόνο ανάπαυσης, θα γίνει πολύ μουσκεμένο και μουσκεμένο.
  • Η προσθήκη κρέμας δημιουργεί μια κρεμώδη και πλούσια γεύση. 
  • Η συνοχή πρέπει να είναι ρευστή και κρεμώδης. Προσαρμόστε τη συνοχή της σάλτσας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Σερβίρετε το κάρυ phool makhana με ρύζι μπασμάτι στον ατμό ή οποιοδήποτε άλλο είδος ρυζιού προτιμάτε. Αυτός είναι ένας κλασικός συνδυασμός και αποτελεί ένα χορταστικό και χορταστικό γεύμα. Το κάρυ Phool makhana ταιριάζει επίσης με ινδικό ψωμί όπως το naan ή το roti.