Διατροφή

Ιδανικό πρωινό: Καθηγητής του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τι πρέπει να τρώμε για καλή υγεία

Ιδανικό πρωινό: Καθηγητής του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τι πρέπει να τρώμε για καλή υγεία
Ιδανικό πρωινό: Δεν αποτελεί μυστικό ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας γιατί τροφοδοτεί τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις καθημερινές υποχρεώσεις. Ποιο είναι όμως το ιδανικό πρωινό για καλή υγεία και ευεξία;

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού και όχι ενός μεγάλου δείπνου μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Endocrine Society. Το σώμα μας ξοδεύει θερμίδες όταν χωνεύουμε τα τρόφιμα λόγω της απορρόφησης, πέψης, μεταφοράς και αποθήκευσης των θρεπτικών συστατικών. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως τροφογενής θερμογένεση (DIT: diet-induced thermogenesis), είναι ένα μέτρο του πόσο καλά λειτουργεί ο μεταβολισμός μας και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το γεύμα.


Βεβαίως ο καθένας έχεις τις δικές του προτιμήσεις. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Σύμφωνα με τον Walter Willett, καθηγητή του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής του τμήματος Διατροφολογίας το ιδανικό πρωινό είναι ένα γιαούρτι με ξηρούς καρπούς.

Όπως δήλωσε, δεν είναι λάτρης του χυμού πορτοκαλιού, ούτε των τυποποιημένων δημητριακών, ενώ δεν τρώει ποτέ γλυκά σνακ, όπως κρουασάν και ντόνατς, καθώς η κατανάλωσή τους δεν ωφελεί σε τίποτα τον οργανισμό. Το αγαπημένο του πρωινό αντίθετα γεμίζει τον οργανισμό με πλούσια θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Επιπρόσθετα, χάρη στα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι, ρυθμίζεται ο μεταβολισμός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερη υγεία, θα πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων και να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζάχαρης. Σημαντική θεωρεί επίσης την προσθήκη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, στη διατροφή μας, καθώς μας δίνουν ενέργεια, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.