Διατροφή

Η χορτοφαγία εν μέσω πανδημίας

Η χορτοφαγία εν μέσω πανδημίας
Your browser does not support the video tag. Μπορεί μια πανδημία να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες; Σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Vegan Society, οι νέες συνθήκες που φέρει μια τέτοια κατάσταση μπορούν καθορίζουν τα τρόφιμα που επιλέγουμε. Οι ερευνητές, μελετώντας ένα σύνολο 3.682 Βρετανών, ανακάλυψαν πως ένας στους πέντε (20%) έχει μειώσει […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Μπορεί μια πανδημία να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες; Σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Vegan Society, οι νέες συνθήκες που φέρει μια τέτοια κατάσταση μπορούν καθορίζουν τα τρόφιμα που επιλέγουμε. Οι ερευνητές, μελετώντας ένα σύνολο 3.682 Βρετανών, ανακάλυψαν πως ένας στους πέντε (20%) έχει μειώσει την κατανάλωση κρέατος ενώ το 15% αποφεύγει τα γαλακτοκομικά και ζωϊκά προϊόντα όπως τα αυγά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λόγοι αυτής της μεταστροφής προς χορτοφαγικές ή vegan επιλογές:

Η διαθεσιμότητα προϊόντων στα σούπερ μάρκετ: Όπως δήλωσε το 41% του δείγματος, η έλλειψη των αγαπημένων τους προϊόντων από τα ράφια του σούπερ μάρκετ τους οδήγησε σε εναλλακτικές.


Λόγοι συνείδησης: Το 43% επέλεξε να μειώσει ή απομακρύνει οριστικά το κρέας από την διατροφή του για λόγους οικολογίας, ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των ζώων ή ανησυχίας για την υγεία συνολικά.

Οικονομία: Το 15% βρίσκει την τιμή του κρέατος αρκετά υψηλή και άρα αναγκάζεται να στραφεί προς άλλες επιλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας σημαντικός αριθμός των συμμετεχόντων στην έρευνα, ήλθε σε επαφή με vegan προϊόντα όπως τα ροφήματα σόγιας και αμυγδάλου ή τα vegan λουκάνικα μόλις πρόσφατα ελέω νέου κοροναϊού.

Το μεσογειακό υπερτρόφιμο που νικά τη γήρανση

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Minnesota ανακάλυψαν έναν πιθανώς νέο τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της σχετικής μελέτης στο Molecular Cell.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο καθηγητής Doug Mashek, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του ανακάλυψε ότι το ελαιόλαδο, που βρίσκεται σε υψηλή θέση στη μεσογειακή διατροφή, μπορεί να αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής και για τον μετριασμό των παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Πρώιμες μελέτες με αντικείμενο τη διατροφή έχουν υποδείξει ότι το κόκκινο κρασί αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, καθώς περιέχει την ένωση ρεσβερατρόλη, η οποία ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο μονοπάτι στα κύτταρα που θεωρείται ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και αποτρέπει την ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Σύμφωνα με τον Δρ. Mashel, όμως, απλά και μόνο η κατανάλωση ελαιολάδου δεν είναι επαρκής κίνηση έτσι ώστε κάποιος να αποκομίσει όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτό το υπερτρόφιμο στην υγεία. Η ομάδα του ειδικού, μάλιστα, υπέδειξε ότι συνδυαστικά με τη νηστεία, τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων και την άσκηση, οι επιδράσεις της κατανάλωσης ελαιόλαδου είναι ακόμα πιο έντονες και προφανείς.