Όσο διανύουμε την περίοδο της νηστείας , όλο κι περισσότερο προσπαθούμε να βρούμε συνταγές που όχι μόνο να είναι νηστίσιμες αλλά και ευχάριστες για τον ουρανίσκο μας. Ο πρωταγωνιστής της νηστείας είναι το ταχίνι, το οποίο όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση αλλά είναι γεμάτο με διατροφικά οφέλη. Το ταχίνι προέρχεται από τα σπόρια σησαμιού και συχνά χρησιμοποιείται στη μεσογειακή αλλά και την ανατολίτικη κουζίνα.
Υλικά:
750 γρ αλεύρι 100% ολικής ή γοχ (+50γρ για το άνοιγμα των φύλλων),
200 γρ ταχίνι ολικής
150 γρ μέλι
240 ml χυμό πορτοκάλι
180 γρ ελαιόλαδο + 70γρ ηλιέλαιο
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
Κανέλα
Εκτέλεση:
Αρχικά ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι. Έπειτα, φτιάχνουμε το ζυμαράκι μας. Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε τον χυμό, το λάδι, το αλεύρι και το το μπέικιν. Ανακατεύουμε με σπάτουλα & πλάθουμε πολύ λίγο και εμείς την ζύμη μας. Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 ίσες μπαλίτσες. Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα με τον πλάστη στενόμακρα. Βάζουμε στο καθένα από το μίγμα ταχινιού – μελιού και έπειτα κανέλλα. Tυλίγουμε ώστε να γίνουν μακρόστενες λωρίδες και τα ξανά-τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς