Διατροφή

Η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;
Η σόγια είναι γεμάτη με ισοφλαβόνες, που είναι ένα είδος φυτικού οιστρογόνου (φυτοοιστρογόνο) γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, ενώ έχει παρόμοια χημική δομή με το ανθρώπινο οιστρογόνο.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Υπάρχει σχέση μεταξύ της σόγιας και του καρκίνου του μαστού; Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, που είναι φυτικά οιστρογόνα. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι τα προϊόντα σόγιας δεν περιέχουν αρκετά υψηλά επίπεδα οιστρογόνων για να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.


Ο Δρ Dawn Mussallem, ειδικός στην ιατρική στον τρόπο ζωής στην Mayo Clinic, λέει ότι η κατανάλωση προϊόντων σόγιας με μέτρο μπορεί να είναι ευεργετική. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να τρώνε προϊόντα σόγιας όπως:

  • τόφου,
  • ξηρούς καρπούς σόγιας,
  • και edamame.

 

Ο Δρ Mussallem λέει ότι η φυτική πρωτεΐνη δεν αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού. Η σόγια περιέχει οιστρογόνα φυτικής προέλευσης που δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. “Εδώ και χρόνια, προσπαθώ να καταρρίψω τον μύθο για τη σόγια και τον καρκίνο του μαστού. Και φαίνεται ότι το μήνυμα δεν έχει βγει ακόμα γιατί σχεδόν κάθε μέρα, κάθε ασθενής που βλέπω ανησυχεί για την κατανάλωση προϊόντων σόγιας”, λέει ο Δρ. Mussallem.

Η σόγια είναι γεμάτη με ισοφλαβόνες, που είναι ένα είδος φυτικού οιστρογόνου (φυτοοιστρογόνο) γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Έχει παρόμοια χημική δομή με το ανθρώπινο οιστρογόνο, αλλά η σόγια συνδέεται με τους υποδοχείς οιστρογόνων στον ιστό του μαστού με διαφορετικό τρόπο, δυνητικά ενεργώντας ως ογκοκατασταλτικός. «Η κατανάλωση σόγιας μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού όχι μόνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε μια φυτική πρωτεΐνη, αλλά βελτιώνει επίσης τα αποτελέσματα του καρκίνου του μαστού σας», λέει ο Δρ Mussallem.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου κρέατος, και να περιορίζετε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας πολύχρωμων λαχανικών και φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη και την επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού.