Η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να ενισχύει τη νοητική οξύτητα σε μεγαλύτερη ηλικία, αντισταθμίζοντας πιθανώς τα συμπτώματα άνοιας, προτείνει μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο. Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα άτομα που διατηρούσαν σχήμα μεσογειακής διατροφής εμφάνισαν ανώτερη απόδοση γνωστικών λειτουργιών, ανεξάρτητα από τους δείκτες της νόσου του Αλτσχάιμερ που παρατηρήθηκαν μετά το θάνατο. Η μελέτη υπογραμμίζει πρόσθετους παράγοντες του τρόπου ζωής – μη κάπνισμα, ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ και τακτική άσκηση – ως συμβάλλοντες στη γνωστική υγεία.
Βασικά πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής
Η αποτελεσματικότητα της μεσογειακής διατροφής κατά της γνωστικής έκπτωσης αποδίδεται στην ισορροπημένη φύση της, προάγοντας τον κορεσμό και μειώνοντας την τάση για ανθυγιεινά σνακ. Αυτό το διατροφικό μοτίβο προάγει ένα υγιές βάρος, μετριάζοντας τα αγγειακά προβλήματα που συνδέονται με την παχυσαρκία και είναι επιζήμια για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η υψηλή περιεκτικότητα της διατροφής σε φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, υποστηρίζει περαιτέρω τα νευροπροστατευτικά της οφέλη.
Δεδομένα από το Rush Memory and Aging Project, που περιλαμβάνουν δεδομένα αυτοψίας από το 1997 έως το 2022 και μια περίοδο παρακολούθησης έως και 24 ετών, χρησίμευσαν ως βάση για αυτήν την έρευνα. Η ανάλυση περιελάμβανε 586 νεκρούς, με μέσο όρο 91 χρόνια θανάτου. Οι συμμετέχοντες έλαβαν βαθμολογία υγιεινού τρόπου ζωής με βάση την κατάσταση του καπνίσματος, την εβδομαδιαία άσκηση (τουλάχιστον δυόμισι ώρες), την πρόσληψη αλκοόλ, τη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή και τα επίπεδα γνωστικής δραστηριότητας.
Βέλτιστη διατροφική προσέγγιση
Οι μεταθανάτιες εξετάσεις εγκεφάλου για τους δείκτες Alzheimer – αμυλοειδές βήτα και tau tangles – αποκάλυψαν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής δυνητικά μετριάζει τη γνωστική έκπτωση παρά την παρουσία των φυσικών δεικτών της νόσου. Δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology, αυτή η μελέτη τοποθετεί τη μεσογειακή διατροφή ως τη βέλτιστη διατροφική προσέγγιση.
Μια συλλογή ερευνών επικυρώνει το ρόλο της δίαιτας στην παράταση του προσδόκιμου ζωής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, υπογραμμίζοντας τη σημασία των διατροφικών επιλογών στη διαχείριση του κινδύνου άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας του Alzheimer και του σώματος Lewy, που επηρεάζουν συλλογικά εκατομμύρια.
Πρόσθετα οφέλη για την υγεία της μεσογειακής διατροφής
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η μεσογειακή διατροφή είναι ευρέως αναγνωρισμένη για τα πολυάριθμα οφέλη της για την υγεία, κυρίως λόγω της έμφασης που δίνει σε ολόκληρα τρόφιμα, φυτικά συστατικά και υγιή λίπη. Αυτό το μοτίβο διατροφής, εμπνευσμένο από τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα, εστιάζει στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων, βοτάνων και μπαχαρικών. Το ελαιόλαδο, μια βασική πηγή λίπους στη διατροφή, φημίζεται για τα μονοακόρεστα λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά.
Υγεία της καρδιάς
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι η θετική της επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Η έρευνα έχει δείξει σταθερά ότι η τήρηση αυτής της δίαιτας μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η δίαιτα βοηθά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και της φλεγμονής, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Διαχείριση βάρους
Η μεσογειακή διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους και στην πρόληψη και έλεγχο του διαβήτη. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, από δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, βοηθά στο να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση. Επιπλέον, η ισορροπία της διατροφής σε υγιή λίπη και υδατάνθρακες μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Κίνδυνος καρκίνου και ψυχική υγεία
Πέρα από αυτά τα οφέλη, η διατροφή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου, χάρη στην υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο. Η ψυχική υγεία μπορεί επίσης να ωφεληθεί από την παρακολούθηση μιας μεσογειακής διατροφής. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης και άγχους, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση αυτών των συνδέσεων.