Bρήκαμε έναν από τους πιο απλούς τρόπους που υπάρχουν να βοηθήσετε την υγεία του οργανισμού σας, μέσω της διατροφής. Την ίδια ώρα, όλοι αναζητούμε τρόπους να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να μας βοηθήσει να ζήσουμε με τα ελάχιστα δυνατά προβλήματα, στη ψυχή και στο σώμα. Ξεκάθαρα η διατροφή είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τα «συστήματα» που μας συντηρούν υγιείς. Επειδή όμως, έχετε ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι και πάρα πολλές υποχρεώσεις, αδυνατείτε να ‘αποθηκεύσετε’ όλη την πληροφορία για τροφές, ουσίες και αποτελέσματα. Σήμερα έχουμε για εσάς ίσως την απλούστερη πρόταση που υπάρχει. Είναι το σουσάμι που βγαίνει σε διάφορες παραλλαγές.
Σήμερα ας εστιάσουμε στη βασική -τη γνωστή. Ευρήματα ερευνών δείχνουν πως το φυτό που δίνει 80 σπόρους, αφού αποφλοιωθεί και καλλιεργείται για 5.000 χρόνια πρόκειται για διατροφική υπερδύναμη, γεμάτη με σημαντικά θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν μια ευρεία γκάμα οφελών στην υγεία μας. Ουδόλως τυχαίο είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρικά και την αρχαία ολιστική ινδική ιατρική αιώνες. Πλέον όμως, υπάρχουν και επιστημονικά τεκμήρια που αποδεικνύουν πως πολλά από όσα πίστευαν οι πρόγονοι μας για το σουσάμι, ισχύουν.
Δηλαδή, οι σπόροι σουσαμιού:
- περιέχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, όπως η σησαμίνη και η σησαμόλη, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Έτσι, μας βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, την προστασία από χρόνιες ασθένειες και την προώθηση της συνολικής ευημερίας.
- είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος (προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και διεγείρουν τις κινήσεις του εντέρου). Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν επίσης, την υγεία του εντέρου, τροφοδοτώντας ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.
- περιέχουν βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, διατηρώντας το δέρμα υγιές και νεανικό.
- είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη ρύθμιση της διάθεσης. Η ανεπάρκεια μαγνησίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και γνωστικής εξασθένησης.
- είναι μια καλή πηγή ψευδαργύρου, σιδήρου και χαλκού, μέταλλα που είναι απαραίτητα για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά τα μέταλλα υποστηρίζουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
- είναι καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, μολονότι δεν είναι μεγάλη καλή πηγή (μια κουταλιά της σούπας περιέχει 1.6 γραμμάρια πρωτεΐνης).
Όλα αυτά μπορούμε να τα έχουμε με τους πλέον απλούς τρόπους. Ο πιο εύκολος είναι να πασπαλίσουμε με σουσάμι τη σαλάτα, το γιαούρτι ή τα δημητριακά μας. Μπορούμε να τρίψουμε τους σπόρους και να χρησιμοποιήσουμε την πούδρα που θα δημιουργηθεί, αντί αλευριού ή για να ‘δέσουν’ φαγητά που μαγειρεύουμε -και χρειάζονται ‘δέσιμο’. Υπάρχει και η εναλλακτική του σησαμέλαιου που μπορώ να εγγυηθώ ότι δίνει γεύση και στα πιο άγευστα φαγητά. Παλαιότερα θεωρούνταν ακριβό, συγκριτικά πάντα με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Πλέον δεν ισχύει αυτό. Βέβαια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ίδιους σκοπούς.