H τακτική κατανάλωση βρώμης βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης του αίματος, σύμφωνα με ανασκόπηση ερευνητών του Πανεπιστημίου Μανιτόμπα του Καναδά.
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελένη Ν. Φουσέκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος.Επιστημονικός συνεργάτης MediDiatrofi.
Η βρώμη περιέχει σε αφθονία ένα είδος φυτικών ινών που ονομάζεται β-γλυκάνη και έχει αναγνωριστεί ο ρόλος της στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Πηγές της β- γλυκάνης αποτελούν το πίτουρο βρώμης και οι νιφάδες βρώμης, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν ως δημητριακά πρωινού ή σε μορφή μπισκότων, ψωμιού, μούσλι κ.α. Η β-γλυκάνη βρώμης σχηματίζει ένα παχύρευστο στρώμα στο λεπτό έντερο που με τη σειρά του μειώνει την εντερική απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης.
Τουλάχιστον 3 γ. β- γλυκάνης ημερησίως μπορούν να μειώσουν τόσο την ολική όσο και την LDL χοληστερόλη κατά 5-10% αντίστοιχα. Η συνιστώμενη δόση μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση 2-4 μερίδων βρώμης την ημέρα (δημητριακά πρωινού, ψωμί κ.α.)
Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό παράγοντα αποτελεί η μέθοδος επεξεργασίας των προϊόντων βρώμης, όπου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μείωσης της χοληστερόλης. Όταν η β-γλυκάνη προστίθεται σε υγρή μήτρα, πχ. γάλα ή χυμό φρούτων, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με μια στερεή μήτρα όπως το ψωμί ή τα μπισκότα.
Σύμφωνα με συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση τουλάχιστον 3 γραμμαρίων β- γλυκάνης/ ημέρα, ως μέρος μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένο λίπος και ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να προάγει την καρδιαγγειακή υγεία!