Διατροφή

Καρδιά διατροφή: Η κατανάλωση αυτών των 6 τροφών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Καρδιά διατροφή: Η κατανάλωση αυτών των 6 τροφών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Καρδιά διατροφή: Τι συμβαίνει καταναλώνοντας υψηλότερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων, και μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά;

Προηγούμενη έρευνα που διερευνούσε ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων επικεντρώθηκε κυρίως σε άτομα που ζουν σε δυτικές χώρες. Επιπλέον, οι βαθμολογίες δίαιτας που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να εντοπίσουν τις σχέσεις μεταξύ διατροφής και υγείας της καρδιάς περιλαμβάνουν κυρίως έναν συνδυασμό υγιεινών για την καρδιά και δυνητικά επιβλαβών εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.

Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου στο European Heart Journal, ερευνητές από το Population Research Health Institute (PHRI) ανέπτυξαν μια νέα βαθμολογία υγιεινής διατροφής – που ονομάζεται PURE Healthy Diet Score – χρησιμοποιώντας δεδομένα από συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. Επιπλέον, επικεντρώθηκε σε τρόφιμα που είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία.

Όταν οι επιστήμονες εφάρμοσαν το PURE Healthy Diet Score σε πέντε ανεξάρτητες μελέτες για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων υγείας —συνολικά 244.597 άτομα— διαπίστωσαν ότι οι υγιείς άνθρωποι και εκείνοι με αγγειακές παθήσεις που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία καταναλώνοντας υψηλότερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων, και μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας.

  • Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα όπου η κατανάλωση αυτών των τροφίμων είναι συνήθως χαμηλή.
  • Επιπλέον, η ομάδα βρήκε παρόμοιες συσχετίσεις όταν συμπεριέλαβε μέτριες ποσότητες μη επεξεργασμένου κρέατος και δημητριακών ολικής αλέσεως.
  • Συγκεκριμένα, τα άτομα με 20% υψηλότερη βαθμολογία PURE Healthy Diet είχαν 6% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και 8% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
  • Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι παγκοσμίως, το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι πιθανώς αυτή που περιλαμβάνει διάφορα φυσικά τρόφιμα με μέτρο αντί να περιορίζει την πρόσληψη σε έναν μικρό αριθμό κατηγοριών τροφίμων.

 

«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το ανεπαρκές επίπεδο κατανάλωσης βασικών υγιεινών τροφίμων είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την υπερκατανάλωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών ή τροφίμων (όπως κορεσμένα λίπη ή γαλακτοκομικά και κρέατα με πλήρη λιπαρά—τα οποία καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες με χαμηλότερη βαθμολογία διατροφής) για τη θνησιμότητα και τον κίνδυνο [καρδιαγγειακής νόσου] σε όλο τον κόσμο», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Σε αυτή τη βάση, δεδομένης της χαμηλής πρόσληψης λιπαρών και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών (δηλαδή γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά) μεταξύ των ατόμων με τη χαμηλότερη βαθμολογία διατροφής […], η τρέχουσα στοχευμένη διατροφική καθοδήγηση περιορίζει την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και γαλακτοκομικών σε πολλούς πληθυσμούς ο κόσμος μπορεί να μην είναι δικαιολογημένος», προσθέτουν.

Επιπλέον, οι συγγραφείς λένε ότι η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να μην επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς, όπως πίστευαν κάποτε. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η βέλτιστη μέση ημερήσια ή εβδομαδιαία πρόσληψη των έξι τροφίμων που περιλαμβάνονται στο PURE Healthy Diet Score είναι:

  • Δύο με τρεις μερίδες φρούτων την ημέρα
  • Δύο με τρεις μερίδες λαχανικών την ημέρα
  • Μία μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα
  • Δύο μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα
  • Τρεις με τέσσερις μερίδες οσπρίων την εβδομάδα
  • Δύο με τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα
  • Επιπλέον, μια μερίδα ημερησίως με δημητριακά ολικής αλέσεως, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ή πουλερικά είναι πιθανά υποκατάστατα για ορισμένα από τα τρόφιμα που αναφέρονται.

Οι περιορισμοί στη μελέτη περιελάμβαναν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν τι έτρωγαν, κάτι που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν εξέτασαν τις επιπτώσεις στην υγεία μεμονωμένων τύπων φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, επειδή η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 245.000 άτομα από 80 χώρες με διαφορετικά οικονομικά επίπεδα, οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν στους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως και ότι τα άτομα μπορούν να προσαρμόσουν τις συστάσεις διατροφής με βάση τα διαθέσιμα τρόφιμα και τις πολιτιστικές προτιμήσεις.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες λένε ότι οι χορτοφάγοι μπορούν να επιτύχουν επαρκή βαθμολογία διατροφής καταναλώνοντας άφθονα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά. Επιπλέον, οι μη χορτοφάγοι μπορούν να επιτύχουν την ίδια βαθμολογία τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια μαζί με γαλακτοκομικά ή ψάρια ή μέτριες ποσότητες κόκκινου κρέατος ή πουλερικών.