Κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου θαλασσινού η αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, οι γαρίδες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 και σεληνίου. Η βιταμίνη Β12 διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το σελήνιο αποτελεί ιχνοστοιχείο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.
ΥΛΙΚΑ
- 2 κούπες περίπου καθαρισμένες μικρές γαρίδες
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 2 κανονικές ντομάτες τριμμένες (περίπου 450 ml ήταν στο multi ο
πολτός) - ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ¼ κούπας ούζο ή 1/3 κούπας λευκό κρασί
- Λίγο αλάτι και πιπέρι
- 300 γραμμάρια μακαρόνια λεπτά
- Αλάτι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αφού ετοιμάσουμε τις γαρίδες, κόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με το ελαιόλαδο και το σκόρδο στην
κατσαρόλα μας. - Σβήνουμε με το ποτό και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.
- Αφήνουμε να βράσει μέχρι να τραβήξει τα υγρά της και προσθέτουμε το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
- Βάζουμε και λίγο από το …γαριδόζουμο (2-3 κουταλιές) και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε και τις γαρίδες.
- Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά και κατεβάζουμε από το μάτι τη σάλτσα μας.
- Βράζουμε τα μακαρόνια στο ζωμό που έχουμε κρατήσει από τις γαρίδες αφού συμπληρώσουμε με κατάλληλη ποσότητα νερό μέσα στο οποίο βάζουμε μια κουταλιά λάδι και λίγο αλάτι , να μείνουν al dente.
- Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με την άλλη κουταλιά του λαδιού.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη μισή από τη σάλτα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Σερβίρουμε τα μακαρόνια βάζοντας 2-3 κουταλιές από την υπόλοιπη σάλτσα σε κάθε πιάτο και αν δεν νηστεύουμε λίγο τριμμένο τυρί.