Διατροφή

Η γαλοπούλα και η θερμιδική της αξία

Η γαλοπούλα και η θερμιδική της αξία
Τελικά η γαλοπούλα, είναι τόσο ένοχη, για τα κιλά των Χριστουγέννων; Η γαλοπούλα, ο «πρωταγωνιστής» του γιορτινού τραπεζιού, είναι σε γενικές γραμμές μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή, αφού παρέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών και παράλληλα έχει λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες από άλλα είδη κρέατος. Η γαλοπούλα παρέχει βιταμίνες Β3, Β6 και Β12, χολίνη, σελήνιο και […]

Τελικά η γαλοπούλα, είναι τόσο ένοχη, για τα κιλά των Χριστουγέννων;

Η γαλοπούλα, ο «πρωταγωνιστής» του γιορτινού τραπεζιού, είναι σε γενικές γραμμές μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή, αφού παρέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών και παράλληλα έχει λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες από άλλα είδη κρέατος.

Η γαλοπούλα παρέχει βιταμίνες Β3, Β6 και Β12, χολίνη, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά είναι φτωχή σε σίδηρο σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, το ψητό στήθος γαλοπούλας παρέχει μόλις 147 θερμίδες ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Ακριβώς τις ίδιες θερμίδες παρέχουν και οι ψητές φτερούγες γαλοπούλας, ενώ το ψητό μπούτι γαλοπούλας παρέχει 226 θερμίδες ανά μερίδα 100 γραμμαρίων.

Εάν βέβαια επιλέξετε να συνοδεύσετε τη γαλοπούλα με γέμιση, ο αριθμός των θερμίδων του πιάτου θα είναι διπλάσιος ή και υπερδιπλάσιος, ανάλογα βέβαια με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στη γέμιση.