Διατροφή

Healthy eating: Πώς θα ωθήσετε τα παιδιά σας να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά;

Healthy eating: Πώς θα ωθήσετε τα παιδιά σας να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά;
Healthy eating: Η διάρκεια του γεύματος είναι ένα από τα κεντρικά συστατικά ενός οικογενειακού γεύματος, το οποίο οι γονείς μπορούν να αλλάξουν για να βελτιώσουν τη διατροφή των παιδιών τους.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα παιδιά θα τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά εάν οι οικογένειες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να φάνε γεύματα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης της ψυχολόγου υγείας καθηγητή Jutta Mata από το Πανεπιστήμιο του Mannheim και του καθηγητή Ralph Hertwig, Διευθυντή στο Κέντρο Προσαρμοστικής Ορθολογικότητας του Ινστιτούτου Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη στο Βερολίνο.

Το πείραμά τους δείχνει ότι τα παιδιά θα τρώνε πολύ περισσότερα φρούτα και λαχανικά εάν μείνουν στο τραπέζι μόνο για δέκα λεπτά περισσότερο από το συνηθισμένο – 30 λεπτά συνολικά. Κατά μέσο όρο, έτρωγαν περίπου 100 γραμμάρια περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου μία από τις πέντε συνιστώμενες καθημερινές μερίδες φρούτων και λαχανικών και ισοδυναμεί με ένα μικρό μήλο ή μια μικρή πιπεριά. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.

«Αυτό το αποτέλεσμα έχει πρακτική σημασία για τη δημόσια υγεία, επειδή μια επιπλέον ημερήσια μερίδα φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου κατά 6 έως 7%,» εξηγεί ο καθηγητής Μάτα. «Για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχουν αρκετά φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι – τα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς είναι τα καλύτερα», προσθέτει η ψυχολόγος υγείας.

Στη μελέτη συμμετείχαν πενήντα ζευγάρια γονέων και 50 παιδιά. Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών στη μελέτη ήταν οκτώ ετών και ο μέσος όρος ηλικίας των γονέων ήταν 43 ετών. Συμμετείχαν ισάριθμα αγόρια και κορίτσια. Στους συμμετέχοντες σερβίρεται ένα τυπικό γερμανικό δείπνο με ψωμί σε φέτες, αλλαντικά και τυρί καθώς και φρούτα και λαχανικά, κομμένα σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.

“Η διάρκεια του γεύματος είναι ένα από τα κεντρικά συστατικά ενός οικογενειακού γεύματος, το οποίο οι γονείς μπορούν να αλλάξουν για να βελτιώσουν τη διατροφή των παιδιών τους. Είχαμε ήδη βρει υποδείξεις αυτής της σχέσης σε μια μετα-ανάλυση μελετών που εξετάζουν τα ποιοτικά συστατικά του υγιεινού οικογενειακά γεύματα Σε αυτή τη νέα πειραματική μελέτη, μπορέσαμε να αποδείξουμε μια πρώην μοναδική σχέση συσχέτισης», λέει ο Ralph Hertwig, Διευθυντής στο Κέντρο Προσαρμοστικής Ορθολογικότητας του Ινστιτούτου Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα μεγαλύτερα οικογενειακά γεύματα δεν οδήγησαν τα παιδιά να τρώνε περισσότερο ψωμί ή αλλαντικά, αλλά επίσης δεν έτρωγαν περισσότερο επιδόρπιο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα κομμάτια των φρούτων και των λαχανικών σε μέγεθος μπουκιάς ήταν πιο εύκολο να καταναλωθούν και επομένως πιο δελεαστικά.