Καθώς ο καυτός ήλιος μας πέφτει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, βρίσκουμε παρηγοριά στα δροσιστικά ποτά που μας βοηθούν να νικήσουμε τη ζέστη. Ένα τέτοιο αγαπημένο ποτό είναι το gulab ka sharbat! Θα σας καθοδηγήσουμε σε μια απλή συνταγή για να δημιουργήσετε αυτό το υπέροχο ρόφημα, μαζί με τα οφέλη του για την υγεία. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να φτιάξετε gulab sharbat στο σπίτι. Το Gulab sharbat, γνωστό και ως rose sherbet ή sharbat-e-gulab, είναι ένα απολαυστικό παρασκεύασμα με εμποτισμό τριαντάφυλλου που όχι μόνο ξεδιψάει αλλά προσφέρει και οφέλη για την υγεία. Ενώ οι εκδόσεις που αγοράζονται από το κατάστημα μπορεί να είναι γεμάτες με τεχνητές γεύσεις και υπερβολική ζάχαρη, γιατί να μην δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας υγιεινό gulab sharbat στο σπίτι; Ετοιμάζοντας αυτό το αγαπημένο ρόφημα στο σπίτι χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά, μπορείτε να αναβαθμίσετε τη θρεπτική του αξία και να εξασφαλίσετε μια πιο υγιεινή καλοκαιρινή απόλαυση.
Συνταγή για gulab sharbat
Συστατικά:
* 1 φλιτζάνι φρέσκα ροδοπέταλα (βιολογικό, χωρίς φυτοφάρμακα)
* 4 φλιτζάνια νερό
* 1 φλιτζάνι ωμό μέλι ή φυσικό γλυκαντικό της επιλογής
* 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
* Μια πρέζα σκόνη κάρδαμου (προαιρετικά)
* Κύβοι πάγου και ροδοπέταλα για γαρνίρισμα
Πώς να φτιάξετε το gulab sharbat:
1. Πλύνετε καλά τα ροδοπέταλα για να αφαιρέσετε τυχόν ακαθαρσίες.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει και προσθέτουμε τα ροδοπέταλα.
3. Σιγοβράζουμε τα πέταλα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να βγάλουν το χρώμα και το άρωμά τους στο νερό.
4. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το νερό με το τριαντάφυλλο να κρυώσει.
5. Μόλις κρυώσει, στραγγίστε το υγρό για να αφαιρέσετε τα ροδοπέταλα.
6. Προσθέστε το ωμό μέλι ή γλυκαντικό της επιλογής σας στο ροδόνερο και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως.
7. Προσθέστε το φρέσκο χυμό λεμονιού και τη σκόνη κάρδαμου (αν θέλετε) για να βελτιώσετε τη γεύση.
8. Μεταφέρετε το gulab sharbat σε μια γυάλινη κανάτα ή μπουκάλι και βάλτε το στο ψυγείο για μερικές ώρες για να παγώσει.
9. Σερβίρετε το gulab sharbat πάνω από παγάκια και γαρνίρετε με ροδοπέταλα για μια οπτικά ελκυστική πινελιά.
10. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το gulab sharbat σε ένα παγωμένο ποτήρι γάλα για να φτιάξετε γάλα τριαντάφυλλου.
11. Απολαύστε τη δροσερή, αρωματική καλοσύνη του σπιτικού σας υγιεινού gulab sharbat!
Οφέλη για την υγεία του gulab sharbat το καλοκαίρι
1. Ενυδάτωση: Το Gulab sharbat δρα ως εξαιρετικό σβήσιμο της δίψας, παρέχοντας την απαραίτητη ενυδάτωση στην καυτή καλοκαιρινή ζέστη.
2. Ιδιότητες ψύξης: Τα ροδοπέταλα που χρησιμοποιούνται στο gulab sharbat διαθέτουν φυσικές ιδιότητες ψύξης που βοηθούν να καταπραΰνουν το σώμα και να καταπολεμήσουν τη δυσφορία που σχετίζεται με τη θερμότητα. Βοηθά στη μείωση της θερμότητας του σώματος και ανακουφίζει από την κόπωση που προκαλείται από τη θερμότητα.
3. Αντιοξειδωτική ώθηση: Τα ροδοπέταλα στο gulab sharbat είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν το σώμα από κυτταρικές βλάβες. Τα αντιοξειδωτικά υποστηρίζουν επίσης το υγιές δέρμα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προάγουν τη συνολική ευεξία.
4. Πεπτικό: Το Gulab sharbat μπορεί να βοηθήσει την πέψη, χάρη στα φυσικά συστατικά του. Μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει το στομάχι, να ανακουφίσει την οξύτητα και να βελτιώσει τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.
5. Ανακούφιση από το άγχος: Το άρωμα του gulab sharbat έχει ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και του άγχους. Μπορεί να προωθήσει τη χαλάρωση και να ανεβάσει τη διάθεση, καθιστώντας το τέλειο καταπολεμώντας το άγχος του καλοκαιριού.
6. Ενίσχυση βιταμίνης C: Η προσθήκη φρέσκου χυμού λεμονιού στο gulab sharbat ενισχύει την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, συμβάλλοντας στο λαμπερό δέρμα και τη συνολική ζωτικότητα.