Διατροφή

Green eating: Πόσο πράσινη είναι η διατροφή σας;

Green eating: Πόσο πράσινη είναι η διατροφή σας;
Green eating: Το να τρώμε πιο πράσινα σημαίνει να κάνουμε βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Κάθε μία από τις αποφάσεις που παίρνουμε στην καθημερινή μας ζωή έχει συνέπειες.

Το 25% των εκπομπών άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο προέρχεται από τη γεωργία. Όταν προσθέτουμε τον άνθρακα και το περιβαλλοντικό κόστος της μεταφοράς των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιάτο, συν τη συσκευασία κ.λπ., είναι σαφές ότι αυτό που όλοι επιλέγουμε να βάλουμε στα πιάτα μας έχει τεράστιο αντίκτυπο. Το να τρώμε πιο πράσινα σημαίνει να κάνετε αλλαγές σε ό,τι υπάρχει στη λίστα εβδομαδιαίων αγορών μας, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων και ποτών που αγοράζουμε.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, οι λύσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Το ένα τέταρτο όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από ό,τι χρειάζεται για να φτιάξετε το πιάτο σας, από την καλλιέργεια του φαγητού που τρώτε μέχρι να το κάνετε σε ένα βρώσιμο γεύμα με συσκευασία έτοιμη για μεταφορά σε καταστήματα ή εστιατόρια.

Τι σημαίνει να τρώτε πιο πράσινα;

Το να τρως πιο πράσινα σημαίνει να κάνεις βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Κάθε μία από τις αποφάσεις που παίρνουμε στην καθημερινή μας ζωή έχει συνέπειες. Κάποιοι μας επηρεάζουν άμεσα, αλλά άλλοι το κάνουν έμμεσα και μακροπρόθεσμα. Μία από τις συνήθειές μας που έχει τον πιο σημαντικό αντίκτυπο, τόσο για εμάς όσο και για τον πλανήτη, είναι η διατροφή μας.

Το να τρώμε πιο πράσινο μπορεί να μας βοηθήσει:

  • στην απόλαυση του φαγητού της εποχής – όταν είναι πιο νόστιμο
  • στην εξοικονόμηση κόστους αγορών και καυσίμων
  • στην απόλαυση μιας πιο υγιεινής διατροφής που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
  • στη μείωση της σπατάλης τροφίμων
  • στη χρησιμοποίηση λιγότερης συσκευασίας

Ακολουθούν ορισμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να τρώτε πιο πράσινες:

  • αναζητήστε περισσότερα τοπικά ή εποχιακά τρόφιμα
  • επιλέγετε πιο συχνά φυτικές πρωτεΐνες
  • μειώστε την σπατάλη τροφίμων: η σπατάλη τροφίμων είναι ένας από τους κύριους παράγοντες στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου
  • καλλιεργήστε το δικό σας φαγητό! Εκτός από υγιεινό και νόστιμο, η κατανάλωση εγχώριων προϊόντων κατευθείαν από τον κήπο σας μπορεί να είναι τόσο ικανοποιητική και δεν έχει αποτυπώματα άνθρακα στα τρόφιμα που αγοράζονται από το κατάστημα
  • υποστηρίξτε εστιατόρια που αγοράζουν τα προϊόντα τους από τοπικές αγορές και κάντε ερωτήσεις! Είναι εντάξει να ρωτήσετε τον διευθυντή ή τον διακομιστή του εστιατορίου πώς μαγειρεύεται το φαγητό και από πού το πήραν. Περισσότερες επιχειρήσεις θα ενθαρρυνθούν να προμηθευτούν ακατέργαστα προϊόντα από φυσικές και βιώσιμες πηγές, εάν περισσότεροι άνθρωποι αμφισβητούν την προέλευση των τροφίμων.